NIEUWS

Orthodox Aartsbisdom van Belgiƫ
en Exarchaat van Nederland en Luxemburg

onder de jurisdictie van het Oecumenisch Patriarcaat van Constantinopel
METROPOLIET ATHENAGORAS VAN BELGIE IN CONSTANTINOPEL VOOR HET PAUSBEZOEK

Istamboel - Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van Belgiƫ, orthodox aartsbisschop van het Oecumenisch Patriarchaat voor de Benelux, is in Constantinopel voor het pausbezoek. Als lid van de permanente Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat zal hij aan de zijde zijn van Patriarch Bartholomeos voor de ontvangst van Paus Franciscus. De Paus komt naar Turkije in de eerste plaats om een officieel bezoek te brengen aan de eerste Troon van de Orthodoxe Kerk wereldwijd. De zetel van het Oecumenisch Patriarchaat bevindt zich in de oude en nu arme wijk van de Fanar. Het is de vierde paus die een bezoek brengt aan de Fanar: Paulus VI (1967), Johannes-Paulus II (1979) en Benedictus (2006), telkens ter gelegenheid van het patroonsfeest van de Kerk van Constantinopel, het feest van de Heilige Apostel Andreas.


Zaterdagavond 29 november zal de Paus plechtig ontvangen worden door de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en de leden van de Heilige Synode. Op zondag 30 november woont de Paus er de Goddelijke Liturgie bij voorgegaan door de Oecumenische Patriarch, in concelebratie met de leden van de permanente Heilige Synode. Tijdens de Goddelijke Liturgie wordt een gemeenschappelijke verklaring van de Paus en de Oecumenische Patriarch voorgelezen.

Het is de derde maal dat Paus Franciscus en Oecumenisch Patriarch Bartholomeos elkaar ontmoeten, eerst in Jeruzalem, dan in het Vaticaan en nu in Constantinopel. Constantinopel is een trouwe bondgenoot van de Rooms-Katholieke en zoekt in alle eerlijkheid naar het volledig herstel tussen de twee zuster-Kerken.© 2004-2014 - Orthodox Archdiocese of Belgium - Ecumenical Patriarchate

MENU