Spring naar de inhoud
Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

SINOPE EN CAPPADOCIE PELGRIMSTOCHT VAN HET AARTSBISDOM VAN BELGIE

Brussel – Een groep van nagenoeg veertig orthodoxe christenen van het Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg heeft van 26 mai tot 1 juni 2009 een pelgrimstocht gedaan van zes dagen naar Sinope en Cappadocië in Klein Azië. De groep bestond uit leden van parochies van België en Luxemburg, voornamelijk grieken en belgen, maar ook gelovigen van andere nationaliteiten. Monseigneur Athenagoras, Bisschop van Sinope, was de organisator en coördinator van de uitstap.

De eerste etappe van de uitstap was Sinope aan de Zwarte Zee, een stad die een heel belangrijke Griekse bevolking kende tot aan de uitwisseling van de bevolking in 1924. De ruïnes van een kerk van de zevende eeuw (Balatlar Kilisesi) is het enigste wat overgebleven is van de 5 kerken die Sinope tot dan toe kende.

In deze kerk van de Ontslaping van de Moeder Gods hebben Bisschop Athenagoras van Sinope en Oikonomos Evangelos Psallas de Vespers van Hemelvaart gevierd in aanwezigheid van journalisten van de lokale pers. Het gaat om een héél belangrijke religieuze gebeurtenis, gezien er geen enkele liturgische viering plaats heeft gehad door een Bisschop van Sinope sinds de 14e eeuw, en geen enkele orthodoxe ceremonie sinds 85 jaar, toen de Griekse gemeente aldaar verplicht is geweest de regio te verlaten.

Na te hebben genoten van de schoonheid van het landschap, w.o. de watervallen van Erfelek, de fjorden en de baaien rondom Sinope, hebben de deelnemers een lange reis ondernomen tot in Cappadocië, het centrum van Anatolië. De streek is vol van herinneringen en monumenten die getuigen van een eeuwenlange Griekse en christelijke aanwezigheid en dit sinds de derde eeuw. Het is het geboorteland van de grote Kerkvaders zoals de Heiligen Basilios de Grote, Gregorios van Nyssa en Gregorios de Theoloog en vele andere heiligen. Deze plaats was dit jaar nogmaals uitgekozen door Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos om er samen met Zijne Gelukzaligheid Patriarch Daniël van Roemenië op zaterdag 30 mei 2009 Vespers te vieren in de kerk van de HH. Konstantijn & Helena te Sinassos (Mustafapasha). Beide primaten waren omringd van honderden gelovigen komende uit Roemenië, Griekenland, België, Luxemburg, Cyprus, de Verenigde Naties en andere landen.

De zondagse Liturgie van de volgende dag werd gevierd in de kerk van de Heilige Theodoros te Malakapi (Derinkuyu), voorgegaan door de twee Patriarchen, in aanwezigheid van de voormalige president van de Griekse Republiek, dhr. Konstantinos Stefanopoulos en enkle honderden gelovigen. De Liturgie, die terzelvertijd diep beleefd en heel plechtig was, was ongetwijfeld het hoogtepunt van een pelgrimstocht naar deze heilige plaatsen. De patriarchale concelebratie heeft meer dan drie uren geduurd en de gezangen in het Grieks en het Roemeens hebben de gelovigen ten zeerste ontroerd.

De pelgrims hebben verder de prachtige regio van Cappadocië bezocht. De geologische realiteit aldaar is al een wonder op zich, komt daar bij de religieuze waarde voor de orthodoxe christenen die te vinden is in hetgeen er is overgebleven van een intens tijdperk van christelijke aanwezigheid. Dit is zeker het geval voor hen van Griekse afkomst. We hebben er 8 grotkerkjes bezocht, uitgehouwen en versierd door de christenen van de eerste eeuwen na Christus. Deze bevinden zich in de prachtige vallei van Göreme.

Heel indrukwekkendwaren de 35 ondergrondse woonplaatsen, bestaande uit meerdere verdiepingen , waar de christenen zich terugtrokken bij invasies van de vijanden, en dit tot de 12e eeuw. De laatste dag hebben de pelgrims de primitieve woonruimte mogen bezoekn van de Heilige Johannes de Rus in Prokopi (Ürgüp), alwaar ze hebben gebeden voor de gedachtenis van de heiligen en martelaren van Cappadocië. Op hun terugreis hebben ze ook nog een kort bezoek gebracht aan Cesarea en aan Moutalaski (Talas) en aan een prachtige kerk toegewijd aan de Ontslaping van de Moeder Gods, die in 1924 omgevormd werd tot Moskee.

Tijdens deze pelgrimstocht hebben de deelnemers het historisch en religieus belang gewaardeerd van de regio, evenals de enorme inspanning die het Oecumenisch Patriarchaat levert om de gedachtenis van de Heiligen en Martelaren die in Cappadocië geboren en getogen zijn en er als asceten geleefd hebben, in stand te houden.