Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Heilige Dimitrios, Maasmechelen

Windelsteenstraat 14a - 3630 Vucht-Maasmechelen

  • Liturgische taal:
  • Datum van oprichting: 1964
  • Site:
  • Εmail:
Adres van de kerk: Windelsteenstraat 14A, 3630 Vucht-Maasmechelen Rector: Aartspriester Athanasios Karatzogiannis. GSM: +32.496/25.04.63. E-mail: [email protected] Zanger: Markos Giuliani Erediensten Vespers: Elke zaterdag en vooravond van het vieren van een Goddelijke Liturgie om 17:30 Metten en Goddelijke Liturgie: Op zondagen en hoogfeesten 09:00-11:30. Op weekdagen en op heiligenfeesten om 09:00-11:00 Biecht: Op afspraak Kantoor: Elke zaterdag en op afspraak Parochieraad: Aartspriester Athanasios Karatzogiannis, Michael Phanourakis, Theologos Kastis, Christos Korovessis, Efstratios Massaoutis, Margarita Vallianatou en Ekaterina Koutouzou Kerkfabriek: Aartspriester Athanasios Karatzogiannis, Paraskevi Kontari, Theodoros Gerochristos, Spyridon Ziogos en Dimos Sigkoudis Catechese: Elke zondag onder leiding van Priester Jeugdverantwoordelijke: Vassiliki Kapenekaki Liefdadigheidskas: Aartspriester Athanasios Karatzogiannis, Sevasti Avgoustaki, Vassiliki Kapenekaki, Krystallo Stamatiou, Evangelia Ramoutzaki, Argyro Cheira, Eleftheria Alymatiri en Argyro Farantaki

PAROCHIE VAN DE HEILIGE DIMITRIOS - MAASMECHELEN

Rond het eind van de jaren vijftig kwamen Griekse arbeiders aan in de Limburgse mijnen. Voor hun spirituele noden stuurde Metropoliet Athenagoras (Kavadas) van Thyateira Archimandriet Serafim Patsios, die tegelijkertijd priester was van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods in Antwerpen. Dankzij de inspanningen van Archimandriet Serafim en de medewerking van de Grieken, werd in Maasmechelen een plaats gevonden voor de bouw van een kerk. Na de betaling van een voorschot werd in 1963 de eerste steen gelegd, maar de grond bleef eigendom van de Mijnmaatschappij, die ze enkel in vruchtgebruik had overgedragen aan de Parochie, mits de betaling van huur. De kerk is toegewijd aan de Heilige Dimitrios. Al in 1964 werd het half afgewerkte gebouw gebruikt als plaats van eredienst. De werken werden voltooid in 1965 en de kerk werd ingehuldigd op 11 november 1966 door Metropoliet Meletios van Frankrijk. Toen de mijn werd gesloten, verzamelde de Parochie de nodige fondsen en werd in de zomer van 1975 de grond aangekocht door de vzw van het Aartsbisdom. Sindsdien is het eigendom van het Aartsbisdom van België.

Na de oprichting van het Aartsbisdom van België was het grootste probleem het beperkte aantal priesters. De hele regio Limburg werd bediend door één enkele priester; de eersten waren Vader Minas Lambrakis en vervolgens Aartspriester Ioakim Limnioudis. In het tijdperk van Metropoliet Emilianos Zacharopoulos vroegen de gelovigen van Limburg hem om de parochie in twee te delen, één voor de steden Genk en Houthalen en één voor Maasmechelen en Beringen. De Metropoliet had geen bezwaar, maar bij gebrek aan een tweede priester werd de Limburgse parochie uiteindelijk niet gesplitst.

De situatie veranderde na de erkenning van de Orthodoxe Kerk door de Belgische staat, in 1985. Met de officiële erkenning werd de Limburgse parochie opgesplitst in vier onafhankelijke parochies: Genk, Houtalen, Maasmechelen en Beringen. Toch gaven de priesters van deze parochies er nog jarenlang de voorkeur aan om als priesters van alle parochies te worden beschouwd, om mogelijke afwezigheden te kunnen aanpakken.

Het liefdadigheidswerk van de Parochie was en blijft de drijvende kracht achter alle activiteiten van de orthodoxe gemeenschap in de regio Maasmechelen.

BEDIENAARS Archimandriet Seraphim Patsios Priester Menas Lambrakis Aartspriester Ioachim Limnioudis Oikonomos Andreas Dialektos Aartspriester Spyridon Apostolakis Aartspriester Eleftherios Anyfantakis Aartspriester Emmanuel Kazilas Aartspriester Zacharias Malliarakis Priester Ioannis Roukounakis Priester Constantin Hasourakis Aartspriester Athanasios Karatzogiannis

Rector

Aartspriester Athanasios Karatzogiannis GSM: +32.496/25.04.63 E-mail: [email protected]