Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Heilige Barbara, Genk

G. A. Galopinstraat 21 - 3600 Genk

Adres van de kerk: G.A Galopinstraat 21, 3600 Genk Parochiewebsite: www.agiavarvara.com E-mail: [email protected] Tel.: +32.89/38.54.15 Rector: Aartspriester Emmanouil Kazilas. GSM: +32.477/25.19.25. E-mail: [email protected] Zangers: Panagiotis Moschofidis, Kanelia Chatzipetrou, Stavroula Tasoula en Evangelia Panaretaki Altaardienaars: Ioannis Tsiaflakis, Theodoros Petrou et Evangelos Touzoun Erediensten Vespers: Elke zaterdag en vooravond van het vieren van een Goddelijke Liturgie om 18:00 Metten en Goddelijke Liturgie: Op zondagen en hoogfeesten 09:00-11:30. Op weekdagen en op heiligenfeesten om 09:00-11:00 Waterwijding: Elke 1e zaterdag van de maand na vespers Biecht: Op afspraak Kantoor: Op afspraak Parochieraad: Aartspriester Emmanouil Kazilas, Dimitrios Giannakos, Konstantinos Moscholidis, Ioannis Tsiaflakis, Ioannis Stefopoulos, Nikolaos Boukouvalas en Theodoros Petrou Kerkfabriek: Aartspriester Emmanouil Kazilas, Konstantinos Boutakis, Michaïl Niakas, Konstantinos Moscholidis, Xanthoula Tsiaflakis en Ioannis Stefopoulos Catechese: Onder leiding van de Priester in samenwerking met een groep parochianen Parochiezaal: Elke zondag en op hoogfeesten wordt koffie aangeboden na het einde van de Goddelijke Liturgie. De zaal is ter beschikking van de gelovigen voor diverse plechtigheden

PAROCHIE VAN DE HEILIGE BARBARA - GENK

De eerste Grieken die in de kolenmijnen van de regio Genk werkten, arriveerden tegen het einde van het jaar 1956. Eén van hun eerste zorgen was het bekomen van een kerkgebouw om hun geestelijke plichten te vervullen. Na vermoeiende en inspannende jaren konden zij de kerken van de regio Limburg verwerven en naar behoren inrichten, volgens het geloof van hun voorvaderen.

In het begin werd in Zwartberg (Genk), de gelijkvloerse verdieping van een woning gebruikt als gebedsruimte, en de eerste verdieping als priesterwoning. Later gebruikte men samen met de Wit-Russen en de Oekraïners een barak, opgedragen aan de Heilige Barbara. Op 5 augustus 1974 stond de gemeente Genk een stuk grond af voor de bouw van een kerk, in de wijk Zwartberg. Onder leiding van Metropoliet Emilianos (Zacharopoulos) van België en dankzij de onvermoeibare inspanningen en acties van de parochiepriester en de vrome christenen uit de regio, werden collectes en andere activiteiten georganiseerd om het nodige geld voor de bouw in ter zamelen. Ondanks de eerstesteenlegging werden de werken vanwege onenigheid stil gelegd. In februari 1983 vond een bijeenkomst plaats met de nieuwe Metropoliet Panteleimon van België, de consul van Luik, de heer Kodella, de rector van de Parochie, Vader Spyridon Apostolakis, de parochieraad en andere instanties van Genk. De problemen werden besproken en een oplossing werd gevonden zodat in augustus van hetzelfde jaar de werken hervat werden. De kerk is eigendom van het Aartsbisdom en betaalt aan de gemeente een huur van € 2,50 per jaar voor het terrein. De eerste Goddelijke Liturgie werd gevierd op 25 maart 1984 en op 8 mei 1986 werd de kerk plechtig ingezegend door Metropoliet Kyrillos van Gortyna en Arkadia (Kreta), bijgestaan door Metropoliet Panteleimon van België en Bisschop Maximos van Evmenia en alle orthodoxe priesters van België.

De kerk is verrijkt met een gebeeldhouwde houten iconostase, een bisschopstroon, gewijde voorwerpen, kroonluchters en andere liturgische voorwerpen. Dit alles dankzij de giften van christelijke gelovigen uit geheel België en in het bijzonder van de Parochie van Genk. De werken werd gecoördineerd door de onvermoeibare rector, Aartspriester Spyridon Apostolakis. Op 1 januari 1991 wordt Aartspriester Emmanuel Kazilas tot priester van de Heilige Barbaraparochie benoemd. Twee jaar later wordt Vader Zacharias Malliarakis als bedienaar toegevoegd, nog steeds onder leiding van vader Spyridon Apostolakis. De verfraaiingswerken van de parochiekerk van Genk zijn nooit gestopt. De kerk kocht stoelen, het parochiaal centrum en de priesterwoning werden goed uitgerust en met de hulp van de gemeente plaveide men de binnenplaats van de kerk. Vanaf 1999 werd de functie van rector opgenomen door Priester Emmanuel Kazilas. De elektrische installatie werd vernieuwd en geluidsversterking werd geïnstalleerd in de kerk. Er werd een nieuw dak op de kerk gelegd, de binnenplaats verfraaid; nieuwe voorwerpen voor de eredienst en andere gesculpteerde houten meubelen nodig voor de liturgische diensten werden aangeschaft, een ventilatiesysteem voor de kerk werd geïnstalleerd, het verwarmingssysteem werd gewijzigd, en de iconografie van de kerk wordt ook uitgevoerd.

BEDIENAARS Presbyter Constantin Varzos Archimandriet Seraphim Patsios Archimandriet Timotheus Mavias Priester Menas Lambrakis Archimandriet Misaèl Gomouzas Aartspriester Ioakim Limnioudis Oikonomos Andreas Dialektos Aartspriester Spyridon Apostolakis Priester Georgios Karasavvidis. Aartspriester Eleftherios Anyfantakis Aartspriester Zacharias Malliarakis Aartspriester Emmanuel Kazilas: 1991- ...

Rector

  Aartspriester Emmanouil Kazilas GSM: +32.477/25.19.25 E-mail: [email protected]