Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Ontslaping van de Moeder Gods en van de Heilige Rafail, Nikolaos en Irini, Houthalen

Oudstrijderslaan 24a - 3530 Houthalen

Adres van de kerk: Oudstrijderslaan 24A, 3530 Houthalen
Rector: Aartspriester Diomidis Doulgerakis. GSM: +32.473/64.13.73. E-mail: [email protected]
Zangers: Stavros Afentras, Georgios Syantidis, Stavros Doulgerakis en Christos Karanatsios
Erediensten
Vespers: Elke zaterdag en vooravond van het vieren van een Goddelijke Liturgie om 17:00
Metten en Goddelijke Liturgie: Op zondagen en hoogfeesten 09:00-11:00. Op weekdagen en op heiligenfeesten om 09:00-10:30
Biecht: Op afspraak
Kantoor: Woensdag 17:00-18:00 en zaterdag 16:00-17:00
Parochieraad: Aartspriester Diomidis Doulgerakis, Theodoros Roggas, Socratis Galogiannis, Nikolaos Mangoutas, Christos Tsinaridis, Georgios Koupas en Georgios Liopas
Catechese: Aartspriester Diomidis Doulgerakis
Liefdadigheidskas: Elli Galogianni, Charoula Vorgia, Panagiota Rogga en Zoï Rogga

PAROCHIE VAN DE ONTSLAPING VAN DE MOEDER GODS EN DE HEILIGEN RAFAIL, NIKOLAOS EN IRINI
HOUTHALEN

De eerste Griekse migranten in de regio Limburg kwamen op het einde van het jaar 1956 aan. Ze vestigden zich in de stad Genk, in Houthalen, in Beringen en de naburige gemeenten Maasmechelen en Eisden. Voor hun godsdienstige noden stuurde Metropoliet Athenagoras (Kavadas) van Thyateira Archimandriet Serafim Patsios, die tegelijk priester was van de Parochie van de Boodschap van de Moeder Gods te Antwerpen. Aanvankelijk gingen de Grieken naar de Parochie van Genk. In samenspraak met de Oekraïeners en de Wit-Russen van de stad huurden ze er een pand waarvan ze het gelijkvloers hadden omgevormd tot een aan de Heilige Barbara toegewijde kerk.

Dankzij de inspanningen van Archimandriet Serafim Patsios en de medewerking van de migranten, werd in Maasmechelen een plek gevonden voor de bouw van een kerk. In 1963 werd de eerste steen gelegd. De kerk werd toegewijd aan de Heilige Dimitrios en vanaf 1964 werd het onvoltooide gebouw gebruikt als Godshuis. Sindsdien verkozen vele Grieken uit Houthalen om in Maasmechelen ter kerke te gaan.

In 1971 droeg de Gemeente Houthalen de Rooms-katholieke kerk van Maria Hemelvaart over aan de orthodoxe gemeenschap van de streek. Ze werd binnenin heringericht en herschikt volgens de orthodoxe traditie. Kort nadien vroeg het gemeentebestuur echter om de kerk terug te geven.

De gemeente Houthalen had aan de Grieken een bouwgrond afgestaan waarop een oud gebouw stond dat onderdak bood aan de Griekse Gemeenschap, de Griekse School en de Griekse dansgroep Mesema. Later stond de overheid toe om op dit stuk grond een nieuwe kerk te bouwen. In 1994 legde Metropoliet Panteleimon de eerste steen. Dank zij het vrijwilligerswerk van alle parochianen, hun schenkingen en vooral de grote sponsors Antonios en Maria Stergios, werd de kerk in 1996 voltooid. Op 1 mei 1996 wijdde Metropoliet Iakovos van Laodikeia (later van de Prinseneilanden) en de clerus van het Aartsbisdom de nieuwe kerk in, die toegewijd werd aan de Ontslaping van de Moeder Gods, evenals aan de Heiligen Rafaël, Nikolaos en Irini.

Van 1996 tot heden werd het gebouw verfraaid met tal van iconen, zoals deze van de twaalf feesten in de iconostase. Bovendien werd er een iconenstand (proskynitari) met houtsnijwerk en een icoon van de Ontslaping van de Moeder Gods geplaatst. Liturgische boeken werden aangekocht, geborduurde handgemaakte kelkdoeken, een dikirion en trikirion. In de voortuin werden klinkers gelegd. De klokkentoren werd bekroond met een groot driedimensionaal kruis op de koepel, er werd een 15 m² groot kantoor gebouwd voor het parochie-archief en allerlei kleine zaken die nodig zijn voor verscheidene erediensten.

Dat alles kon uitsluitend gebeuren door de schenkingen van vrome parochianen en de hulp van de kerkfabriek, zonder subsidie van eender welke organisatie.

BEDIENAARS VAN DE PAROCHIE
Archimandriet Serafim Patsios
Priester Minas Lambrakis
Priester Georgios Karasavvidis
Oikonomos Andreas Dialektos
Aartspriester Ioakim Limnioudis
Aartspriester Spiridon Apostolakis
Aartspriester Eleftherios Anyfantakis
Aartspriester Emmanouil Kazilas
Aartspriester Zacharias Malliarakis
Aartspriester Diomidis Doulgerakis:   1997 – …

Rector

Aartspr. Diomidis Doulgerakis

GSM: +32.473/64.13.73

E-mail: [email protected]