Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Heilige Nektarios te Bergen

Rue des Soeurs Noires 2 - 7000 Mons

  • Liturgische taal: Grieks, Frans, Engels
  • Datum van oprichting:
  • Site:
  • Εmail: [email protected]

Adres van de kerk: Rue des Soeurs Noires 2 – 7000 Mons.

Rector: Oikonomos Ioannis Papageorgiou. Adres: Rue du Centieme Anniversaire 78 – 7334 Hautrage (Saint-Ghislain).Tel.: +32.486/99.83.30.E-mail: [email protected]

Erediensten:

Vespers: elke zaterdag en vooravond van het vieren van de Goddelijke Liturgie om 18.00-18.30.

Metten en Goddelijke Liturgie: op zondagen en hoogfeesten 09.00-11.30, Op weekdagen op Heiligenfeesten om 09.00-11.00.

Waterwijding: elke eerste week in de Griekse gemeenschap op de Legerbasis.

Liturgische talen: Grieks, Frans, Engels.

Kantoor van de kerk: tijdens de hele week, af te spreken met de priester.

Kerkzangers: Panagiotis Sergis, Michalis Kouzoulis, Dimitrios Tsolakis

Altaardienaar: Dhr. Stavros Garametsis.

Parochieraad: Oikonomos Ioannis Papageorgiou, Maria Seresioti, Vassilios Dimakis, Stavros Garametsis, Ioannis Chilelis, Athanasios Sachinidis, Nikolaos Spalas, Christos Athanassiadis, Eftymios Kordorouba.

Kerkfabriek: Oikonomos Ioannis Papageorgiou, Aphroditi Koutsouros , Georgia Garametsi, Athanassios Konstantinidis en Ioannis Chilelis

H. Biecht: Nna afspraak met de geestelijke vaders.

Catechese: elke zondag na het einde van de Goddelijke Liturgie. Mevr. Maria Farmakidou heeft de leiding over de catechese.

Parochiecentrum: De parochie zoekt een parochiezaal

Raad van het Parochiecentrum: Aikaterini Grigoraki, Soultana Dimaki, Eleni Tsakiri, Antonia Deliou, Maria Koumandraki, Zissia Pitsikoudi, Foteini Pavlou, Georgia Tekidou, Aliki Kotsoni, Eleni Kostoglou , Stavros Garametsis, Athanasios Sachinidis en Ioannis Chilelis.

Liefdadigheidskas: Aikaterini Grigoraki, Soultana Dimaki, Eleni Tsakiri, Antonia Deliou, Maria Koumandraki, Zissia Pitsikoudi, Foteini Pavlou, Georgia Tekidou, Aliki Kotsoni, Eleni Kostoglou,Stavros Garametsis, Athanasios Sachinidis en Ioannis Chilelis.

ParochieBibliotheek: actief in de zaal van het Parochiecentrum, onder leiding van dhr. Stavros Garametsis (Grieks en Frans).

Ikonenstalletje: rijk aanbod aan verschillende kerkelijke artikelen in de zaal van het Parochiecentrum, onder verantwoordelijkheid van dhr. Stavros Garametsis.

PAROCHIE VAN DE HEILIGE NEKTARIOS – MONS

Op zondagmiddag 24 november 1957 kwam Priestermonnik Panteleimon Kontogiannis, met slechts één koffer met liturgische gewaden en kerkelijke gebruiksvoorwerpen, aan in het station van Mons. Hij was de eerste orthodoxe priester die in de stad Bergen toekwam en er zich vestigde. Uit het niets begon hij de eerste parochie van Mons te organiseren, die zich uitstrekte van Doornik tot Trazegnies-Anderlues, waar de parochie van Charleroi begon. De toenmalige Aartsbisschop van Thyateira, Athenagoras Kavadas, stelde vader Panteleimon Kontogiannis aan tot priester van de Parochie Bergen.

Als eerste kapel van de Parochie van Mons werd een barak gebruikt in Tertre. In diezelfde barak gingen ook de Russen naar de kerk. Ze was toegewijd aan de Heilige Barbara. De Parochie bleef daar tot omstreeks 1964. Van 1964 tot 1970 was de Parochie gevestigd in een zaal van de “Ecole Libre” in de Rue des Passages in het centrum van Bergen.

Op 22 oktober 1970 droeg de Rooms-katholieke Kerk de kapel, die zich in de Rue des Sœurs Noires 2 bevindt, voor 99 jaar over aan de Orthodoxe Parochie van Mons. De kerk werd toegewijd aan de Heilige Nektarios. De naamsverandering gebeurde na gesprekken met de parochianen, die dit aanvaardden omdat er reeds een aan de Heilige Barbara toegewijde kerk was in Charleroi. Daarna volgden de nodige werken voor de omvorming ervan tot orthodoxe kerk.

Toen het Aartsbisdom van België toestemming kreeg tot het bewaren van de relieken van de Heilige Nektarios, bracht Metropoliet Panteleimon van België de relieken van de heilige ter verering naar het parochiefeest naar Mons. Zo kwam een grote menigte uit alle hoeken van België naar de kerk om de Heilige te vereren. Tegenover de kerk bevindt zich ook een parochiezaal.

In 2007 werd de vijftigste verjaardag van de stichting van de Grieks-orthodoxe Parochie van de Heilige Nektarios te Bergen gevierd met meerdere feestelijke evenementen

BEDIENAARS VAN DE PAROCHIE
Archimandriet Panteleimon Kontogiannis
Aartspriester Nikolaos Diakostavrianos
Priester Emmanouil Maïlis
Archimandriet Nathanael Georgallis
Aartspriester Nikolaos Savvopoulos
Priester Dimitrios Santamouris
Priester Spyridon Tsekouras
Aartspriester Ioannis Papageorgiou

Rector:

Oikonomos Ioannis Papageorgiou

Tel.: +32.486/99.83.30.

E-mail: [email protected]