Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Heilige Barbara, Charleroi

Rue de Montigny 110 - 6200 Châtelineau

Adres van de kerk: Rue de Montigny 110, 6200 Châtelineau E-mail: [email protected] Tel.: +32.71/38.60.04 Rector: Aartspriester Nikolaos Arvanitopoulos. GSM: +32.474/49.63.31. E-mail: [email protected] Zanger: Panagiotis Basinas Liturgische talen: Grieks en Frans Erediensten Vespers: Elke zaterdag en vooravond van een Goddelijke Liturgie om 17:00 Metten en Goddelijke Liturgie: Op zondagen 09:00-11:30. Op hoogfeesten volgens het programma van de kerk Waterwijding: Elke 1e zaterdag van de maand na vespers Biecht: Af te spreken met de Priester Kantoor: Af te spreken met de Priester Parochieraad: Aartspriester Nikolaos Arvanitopoulos, Gerasimos Koukouvas, Theologos Deligiannis, Theodoros Simos, Ioannis Petrakis, Evangelia Dikaiou, Ilias Mastoros, Ekaterini Xalasofournaki, Dionysios Trikilis, Angelos Tomanos en Argyro Kotsopoulou Kerkfabriek: Aartspriester Nikolaos Arvanitopoulos, Kyriakos Synaplidis, Konstantinos Ziazias, Georgios Apostolou, Theodoros Simos en Georgios Sarafianos Jeugdverantwoordelijke: Ekaterini Xalasofournaki Liefdadigheidskas: Maria Trikili, Maria Karakatsani, Chryssoula Sarafianou, Mary Tomanou, Anatoli Cherouli, Kyriaki Perchanidou, Angeliki Kazoni en Argyro Kotsopoulou Bibliotheek: Er is een uitleenbibliotheek in de ingang van de kerk

PAROCHIE VAN DE HEILIGE BARBARA - CHARLEROI

 Eind 1955 kwamen de eerste Griekse mijnwerkers aan, in uitvoering van het contract tussen Griekenland en België. Zij vestigden zich in alle mijnbouwstreken van België, onder de clausule vijf volle jaren in de mijnbouw te werken om naderhand het recht op arbeid in anderen sectoren te verkrijgen.

Vader Čedomir Ostojić (ROCOR), een priester van Servische oorsprong, wijdde zich in die tijd aan de religieuse noden van de Grieken in de streek van Charleroi, in een nog steeds bestaand gebedshuis aan de Chaussée de Charleroi in Montignies-sur-Sambre. Later vroeg Metropoliet Athenagoras (Kavadas) van Thyateira de toenmalige Archimandriet Emilianos Timiadis (de latere Metropoliet van Silyvria) zich in te laten met de liturgische behoeften van de parochies te Antwerpen en Brussel en in de mate van het mogelijke ook van de mijnwerkers in het Zuiden van België.

Op 8 augustus 1956 had de verschrikkelijke brand plaats in de kolenmijn van Bois-du-Cazier bij Marcinelle, waarbij 360 mijnwerkers van verschillende nationaliteiten, waaronder 7 Grieken, omkwamen. De Dienst van Overleden werd voorgegaan door Bisschop Iakovos (Virvos) van Apameia, hulpbisschop van de Aartsbisschop van Thyateira, bijgestaan door Archimandriet Emilianos Timiadis.

Op voorstel van toenmalig bisschoppelijk vicaris voor België en Nederland, Archimandriet Emilianos Timiadis, besloot het Oecumenisch Patriarchaat om priesters te zenden ten dienste van de orthodoxe christenen en om nieuwe parochies op te richten. Op 24 december 1956 werd vanuit het Theologisch Instituut van Halki Priestermonnik Anthimos Drakonakis (de latere Bisschop van Denver) als priester van de Parochie van Charleroi aangesteld. De eerste Goddelijke Liturgie werd gevierd in het huidige kantoor van de kerk te Châtelineau. Door zijn toedoen kon men een grote aardappelschuur verwerven, die met de bijdragen van de mijnwerkers werd omgevormd tot een gebedshuis, toegewijd aan de Heilige Barbara, de beschermheilige van de mijnwerkers.

Op 22 november 1957 kwam eveneens vanuit het Theologisch Instituut van Halki Priestermonnik Panteleimon Kontogiannis (de latere Metropoliet van België) toe en beiden bedienden de Parochies in Henegouwen: de eerste van Charleroi tot Namen, en de tweede van Trazegnies tot Doornik. Er was echter een groot gebrek aan infrastructuur. De priesters beschikten niet over kerken, parochiezalen of scholen. Ze snelden van dorp naar dorp, van ziekenhuis naar gevangenis, om er verschillende diensten te vieren in openlucht, in barakken, in Rooms-katholieke kerken, eender waar het mogelijk was. Ze vierden meerdere diensten op eenzelfde dag, droegen de Heilige Communie rond tot bij de gelovigen en doopten tientallen kinderen en ondersteunden op die manier de immigranten bij al hun problemen.

Wegens de grote toestroom van Grieken in Duitsland werd Archimandriet Anthimos Drakonakis in mei 1960 door de toenmalige Aartsbisschop van Thyateira naar Duitsland gezonden. Archimandriet Panteleimon Kontogiannis verkreeg daardoor alleen de zorg voor de gehele provincie Henegouwen.

Na de opdeling van het Aartsbisdom van Thyateira en West-Europa, met als zetel Londen, werd België aangehecht aan het Aartsbisdom van Frankrijk. Onder die nieuwe administratieve indeling vierde Bisschop Meletios (Karambinis) van Rhegion, de latere Metropoliet van Frankrijk, op 4 december 1957 de inwijding van de Heilige Barbarakerk te Châtelineau, die nog geen eigendom was van de parochie. Deze inwijding veranderde evenwel weinig aan de algemene toestand. De priesters verzorgden niet enkel de erediensten, maar stonden hun landgenoten ook bij in alles waarbij de overheid diende te worden benaderd. Er bestond destijds immers geen Griekse ondersteuning in die streken. Ze waren zowel catecheten als leerkrachten door aan de Griekse kinderen de moedertaal aan te leren (waarbij moet worden opgemerkt dat reeds lang voor de Griekse staat leerkrachten stuurde, in de provincies Henegouwen en Namen onder leiding van de priesters 15 Griekse avondscholen actief waren met vrijwillige leerkrachten, voor 800 leerlingen), en ze tolkten voor de mijnwerkers bij verschillende diensten. Tegelijk werkten ze aan de organisatie van de parochies en de verwerving van kerkgebouwen.

Op 17 juni 1968 werd de kerk van de Heilige Barbara te Châtelineau aangekocht. Van dan af werden aanpassingswerken mogelijk dank zij de steun van de gelovigen. Dit resulteerde in een prachtige kerk, een eer waarop de christenen in de streek trots waren, want het was mogelijk geweest door hun bloed, zweet en tranen. In 2005 werd er een volledige binnenrenovatie van de Heilige Barbarakerk uitgevoerd, die de kerk haar huidig uitzicht gaf.

BEDIENAARS VAN DE PAROCHIE Archimandriet Anthimos Drakonakis: 1956 - 1960 Archimandriet Panteleimon Kontogiannis: 1957 - 1972 Aartspriester Nikolaos Diakostavrianos: 1972 - 2010 Aartspriester Nikolaos Arvanitropoulos: 2002 - …

Rector

    Aartspriester Nikolaos Arvanitopoulos GSM: +32.474/49.63.31 E-mail: [email protected]