Benelux logo
Greek logo

Parochie van de Heilige Anargyren te Péronnes-lez-Binche

Chaussée Brunehault 260A - 7134 Péronnes-Lez-Binche

  • Liturgische taal: Grieks en Frans
  • Datum van oprichting:
  • Site:
  • Εmail: [email protected]

Adres van de kerk: Chaussée Brunehault 260A – 7134 Péronnes-Lez-Binche.

Rector: Aartspriester Panteleimon Noussis. Adres: Rue Dr Schweitzer 10 – 7030 Saint-Symphorien. Tel.: +32.65/35.41.79, Mob.: +32.496/61.05.19. E-mail: [email protected].

Erediensten:

Vespers: elke zaterdag en vooravond van het vieren van de Goddelijke Liturgie om 18.00-19.00.

Metten en Goddelijke Liturgie: op zondagen en hoogfeesten 08.30-11.30, Op weekdagen op Heiligenfeesten om 08.30-11.00.

Liturgische talen: Grieks en Frans

Kantoor van de kerk: in de kerk, na afspraak met de priester.

Kerkzangers: het Parochiekoor.

Altaardienaar: David Giakoumakis.

H. Biecht: Af te spreken met de priester.

Parochieraad:Aartspriester  Panteleimon Noussis, en David Giakoumakis, Michail Kazoulis, Konstantinos Troizis, Nikolaos Alevyzakis, Dimitrios Zemniotis, Charilaos Noussis, Ioannis Pilichos, Odysseas Giotakis, Georgios Gkeris

Kerkfabriek: Aartspriester  Panteleimon Noussis en Paraskevi Gioti, Jean-Luc Duyck, Thérèse Le Bihan, Anna Giakoumaki.

Vertegenwoordiger van de Jeugd: Maria Noussis

Catechese: elke zondag na het einde van de Goddelijke Liturgie.

UitleenBibliotheek: met Griekse en Franse boeken.

Uitgaven van de parochie: “Editions Saints Anargyres” – vertalingen van liturgische teksten in het Frans.

Parochiecentrum: na het einde van de G. Liturgie, in de parochiezaal.

PAROCHIE VAN DE ANARGYREN  – PÉRONNES

De stichting van de Parochie van de Heilige Anargyren Kosmas en Damianos te Péronnes kadert binnen de migratie van Griekse arbeiders in de regio Henegouwen, zoals beschreven staat in de historiek van de Parochie van Mons. We herinneren er aan dat die twee parochies tot 1991 bediend werden door dezelfde priesters, die zich ook inzetten voor de orthodoxen van La Louvière.

Van het jaar 1957 tot 1964 werd een barak als gebedshuis gebruikt – in de Rue Cité Roland te Ressaix – en vervolgens, tot 1970, een pand in de Chaussée Brunehault te Péronnes.

De huidige kerk was het oude landmeterskantoor van de koolmijn te Ressaix. Op 17 april 1973 werd het pand aangekocht en omgevormd tot Heiligen Anargyrenkerk. Na de aankoop werkten de parochianen intensief aan de verbouwing en aanpassing ervan. In 1983 werd de aan de kerk palende parochiale feestzaal voltooid. Vanaf dat jaar begon, op voorstel van de priester, Vader Emmanouil Maïllis, de grondige renovatie van het kerkgebouw. Gelovigen en priesters werkten met vuur en droegen bij met hun bescheiden middelen. Zo ontstond te Péronnes een mooi complex met kerk en feestzaal van de parochie.

Van 1991 tot op vandaag heeft de Parochie een eigen priester, Aartspriester Panteleimon Noussis. In het jaar 2000 drongen zich nieuwe renovaties op, wegens vocht en ouderdom van de materialen (vernieuwing van vloer, plafond en iconostase, nieuwe elektrische installatie, centrale verwarming). Tegelijkertijd werden wijzigingen doorgevoerd aan de kerk en de parochiezaal. Aan de noordzijde werd een beuk aan de kerk toegevoegd en de bijna voltooide kerk werd meteen volledig beschilderd met iconen en freco’s. De parochiezaal werd uitgebreid en omvat nu ook een keuken en toiletten. Alle werken gebeurden door giften van de parochianen en hun vrijwilligerswerk.

In 2003 werd het aanpalende perceel aangekocht en bij de kerkeigendom gevoegd. Op die grond bevindt zich een gebouw dat later, met toestemming van het Aartsbisdom, zal worden gerenoveerd in functie van de noden en financiële mogelijkheden van de Parochie. De aankoop van het perceel en het gebouw gebeurde opnieuw uitsluitend met giften van parochianen.

Twintig jaar geleden begon, met vrijwillige medewerking van parochianen, de vertaling en uitgave van alle liturgische kerkboeken in het Frans, volgens de Byzantijnse melodieën. Dat werk werd aangevat wegens de behoeften van de parochie, waar sindsdien de erediensten in het Grieks en Frans worden gevierd. Vandaag worden die liturgische teksten in hun geheel ook door andere Franstalige parochies en kloosters gebruikt in Europa en in Afrika.

BEDIENAARS VAN DE PAROCHIE
Archimandriet Panteleimon Kontogiannis (later Metropoliet van België)
Priester Nikolaos Diakostavrianos
Priester Emmanouil Mailis
Aartspriester Panteleimon Noussis 1991 – …

Rector:

Aartspriester  Panteleimon Noussis

Tel.: +32.65/35.41.79, Mob.: +32.496/61.05.19.

E-mail: [email protected].