Metropoliet Athenagoras van België gekozen als moderator van de XV-de Algemene Vergadering van de CEK
Bij de officiële opening van de XV-de Algemene Vergadering van CEK (Conferentie van Europese Kerken), die deze dagen wordt gehouden in Novi Sad (Servië), werd Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België verkozen tot een van de drie moderators van deze Vergadering. Die vergadering brengt vertegenwoordigers van kerken, oecumenische organisaties en partners uit heel Europa bijeen. De Vergadering is het hoogste bestuursorgaan van de Conferentie van Europese Kerken, dat belangrijke beslissingen neemt en de richting van het toekomstige werk van de CEK aanduidt.
Alle Kerken-leden van de CEK buigen zich van 31 mei tot 5 juni 2018 over het Bijbelse thema “Gij zult Mijn getuigen zijn” en de concepten van rechtvaardigheid, getuigenis en gastvrijheid in een christelijk en Europees perspectief.
De eerste dag van de Algemene Vergadering CEK was gewijd aan gastvrijheid, een van de drie hoofdthema’s van deze globale reflectie over de toekomst van Europa en het werk van CEK en haar Kerken-leden. “In het geografische centrum van het continent, en toch buiten de Europese Unie”: tijdens de openingspersconferentie van de Algemene Vergadering benadrukte Vader Heikki Huttunen, secretaris-generaal van CEK hoezeer de keuze voor Novi Sad betekenisvol is. Dit is een van die complexe situaties die we graag hebben binnen de CEK, want dit dwingt ons meer dan één eenduidig verhaal te horen, om meerdere verhalen vanuit verschillende invalshoeken te delen. “
Wat de gastvrijheid betreft, heeft het panel van sprekers de eerste ochtend het juist mogelijk gemaakt om deze verhalen te aanhoren door het woord te geven aan kerkleiders van zowel emigratielanden als immigratielanden. Zijne Heiligheid Mor Ignatius Afrem II, patriarch van de Syrisch-orthodoxe Kerk, gevestigd in Syrië en Irak, en dominee Meletis Meletiadis van de Evangelische Kerk van Griekenland, namen het woord, nadat de dag ingeleid was door een Bijbelstudie door dominee Luca Negro, voorzitter van de Federatie van Protestantse kerken in Italië.
Luca Negro onderhield de Vergadering vanuit een Bijbelse tekst uit het boek Genesis: “Aan welke kant willen we staan als Kerken in Europa? Aan de zijde van xenofobie of aan de kant van liefde voor de vreemdeling? Aan de zijde van Abraham en Sara, die vreemdelingen verwelkomden in hun kamp onder de eiken van Mamre, of aan de kant van de inwoners van Sodom die Lot en zijn familie verwierpen? ” Door het herlezen van deze tekst in het licht van de beroemde icoon van de Heilige Drie-eenheid Roebljev, die deze episode illustreert, maakte hij van de kwestie van gastvrijheid niet enkel een van de diverse christelijke waarden, maar een deugd in het hart van het christelijk geloof. Zich ervan bewust dat dit initiatief slechts een druppel is in de “Middellandse Zee van behoeften van migranten uit Syrië”, vermeldde zijn Bijbelstudie de humanitaire corridors in Italië, Frankrijk en België.
De CEK is een broederlijke gemeenschap van 116 orthodoxe, protestantse, anglicaanse en oudkatholieke kerken in heel Europa en meer dan 40 nationale raden van Kerken en partnerorganisaties. Ze werd opgericht in 1959, en is gevestigd in Brussel en Straatsburg.