Vijfde driedaagse Synaxis van de Clerus van het aartsbisdom van België
De geestelijken van het aartsbisdom België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg hebben van 1 tot 3 november 2021 hun vijfde driedaagse Synaxis gehouden in de stad La Roche-en-Ardennes.
Met inachtneming van de door de burgerlijke autoriteiten bepleite noodzakelijke maatregelen om de pandemie tegen te gaan, zijn priesters uit België, Nederland en Luxemburg, onder leiding van Zijne Eminentie metropoliet Athenagoras van België en met deelname van Zijne Excellentie bisschop Joachim van Apollonia, bijeengekomen na te denken en van gedachten te wisselen over het zeer belangrijke pastorale thema van het huwelijksleven.
De gastsprekers waren de eerwaarde aartspriesters Dr. Athanasios Gikas, hoogleraar pastorale zorg aan de theologische faculteit van de Aristoteles Universiteit van Thessaloniki, Alexis Struve, bisschoppelijk vicaris voor de parochies van de Russische traditie van het Aartsbisdom Frankrijk, alsmede de eerbiedwaardige Dr. Anestis Kesselopoulos, professor emeritus aan de theologische faculteit van de Universiteit van Thessaloniki.
De werkzaamheden van de synaxis werden maandagnamiddag 1 november ingeleid met een waterwijding. Daarna las Zijne Excellentie Bisschop Joachim van Apollonia de begroeting van Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeus voor. Zijne Alheiligheid feliciteerde het Aartsbisdom met de organisatie van dit belangrijke evenement, en vestigde de aandacht op de huwelijkscrisis die onze tijd teistert en de noodzaak om het discours van de Kerk over de moderne pastorale uitdagingen onder woorden te brengen.
Vervolgens nam Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg het woord om de geestelijken te danken voor hun respons op de oproep voor de synaxis. Hij herinnerde ook aan de dertigste verjaardag van de verkiezing en troonsbestijging van Zijne Alheiligheid tot de Oecumenische Troon, en wenste hem nog vele jaren patriarchaat toe. Daarmee introduceerde hij de zeer belangrijke kwestie van hoe het huwelijk in onze tijd wordt beleefd.
De lezingencyclus werd geopend door professor Dr. Kesselopoulos. Hij bracht een analyse van het huwelijksleven in de Orthodoxe Kerk, het begin en de evolutie van het sacrament van het huwelijk in de kerkelijke geschiedenis en de huidige situatie, niet alleen met het traditionele type gezin, maar ook met de nieuwe samenlevingspatronen die het gevolg zijn van de sociale veranderingen van onze tijd.
De tweede voordracht van vader Athanasios Gikas betrof de voorbereiding van de mens op het belangrijke sacrament van het huwelijk, de geestelijke implicaties van dit onderwerp, en de essentie van het huwelijksleven, waarbij hij concrete voorbeelden gaf uit het dagelijks leven en rond de zeer belangrijke pastorale benadering voor het heil binnen het huwelijk.
De derde presentatie was een uiteenzetting door vader Alexis Struve, die de kwestie van gemengde huwelijken analyseerde, d.w.z. het orthodoxe huwelijk tussen een orthodoxe en een gelovige van een andere christelijke denominatie, gedoopt in de naam van de Heilige Drie-eenheid, een verschijnsel dat veel voorkomt in de orthodoxe diaspora. Het gemengd huwelijk, als “economia” van de Kerk, verdient bijzondere pastorale zorg, waardoor de godsdienstige verscheidenheid van het paar geen bijkomende problemen zal opleveren voor de ontwikkeling en de vervolmaking van het gezin, in een geest van liefde en volheid van de echtgenoten.
Deze interessante uiteenzettingen gaven stof tot discussie in de werkgroepen, evenals voor een ronde tafelsessie, waarbij de priesters praktische vragen stelden over hun pastorale diaconie in de drie landen van het aartsbisdom.
De deelnemers aan de synaxis betuigden hun medeleven met de vaders die afwezig waren wegens ziekte, hetzij ten gevolge van de pandemie, hetzij om andere redenen, zoals de ziekenhuisopname van vader Aurel Popescu, aan wie een hartelijke boodschap van beterschap werd gestuurd.