Metropoliet Athenagoras vertegenwoordigde de Orthodoxe Kerk op het Koningsfeest
Op maandag 15 november 2021 heeft Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras als hoofd van de orthodoxe eredienst in België onze Kerk vertegenwoordigd op de belangrijke festiviteiten die door de overheid georganiseerd worden voor het Koningsfeest. Zo was hij eerst in de Sint-Michiels en Goedele Kathedraal in Brussel, waar in aanwezigheid van Koning Albert en Koningin Paolo, Premier Alexander De Croo en andere leden van de federale regering, vertegenwoordigers van tal van publieke instanties en het diplomatieke corps het Te Deum werd gezongen. Dit werd voorgegaan door de hulpbisschop van Kardinaal Jozef De Kesel, aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Ook de Evangelische en Anglicaanse Kerken waren vertegenwoordigd, alsook de Joodse en de Moslimgemeenschap in ons land. Onder de religieuze vertegenwoordigers merkte men ook Zijne Excellentie Aartsbisschop Simon op, hiërarch van het Patriarchaat van Moskou, met wie Metropoliet Athenagoras een heel hartelijk gesprek had.
Na het Te Deum was Metropoliet Athenagoras ook uitgenodigd op een Academische Zitting, die plaats had in het halfrond van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, opnieuw in aanwezigheid van Koning Albert en Koningin Paolo, Premier Alexander De Croo, overige leden van de federale regering en tal van personaliteiten van ons land. Gastvrouw, Kamervoorzitter Eliane Tillieux, hield een inleidende toespraak, beginnend met uit te leggen waarom er dit jaar een dubbele viering is: “Deze feestdag is vandaag om twee redenen een speciale dag. Eerst en vooral is dit de twintigste editie van Koningsdag in het federale Parlement. Deze traditie werd in 2001 in het leven geroepen, op initiatief van een van mijn voorgangers, minister van staat Herman De Croo – die ik bij dezen begroet.
De tweede reden is dat – net nu Koningsdag dit jaar in het teken staat van vrouwen in de politiek – voor het eerst in de geschiedenis van ons land vrouwen het voorzitterschap bekleden van de twee Kamers waaruit het federale Parlement bestaat: mevrouw D’Hose van de Senaat, ikzelf van de Kamer. Dat is voor mij een grote eer, zeker aangezien de strijd tegen elke vorm van ongelijkheid en in het bijzonder voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen altijd een van mijn voornaamste bekommernissen geweest is”. Er volgden nog toespraken van Premier Alexander De Croo en Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose.