In memoriam aartspriester Anton du Pau (1940-2024)
Op 28 december 2024 werd in de Heer ontslapen zijn trouwe dienaar aartspriester Anton du Pau, priester op rust van ons Aartsbisdom. We bidden voor zijn eeuwige zielenrust!
Vader Anton werd geboren op 1 maart 1940 in Utrecht als Antoon du Pau. Hoewel zijn ouders niet gelovig waren, lieten ze hem katholiek dopen en later ook een katholieke school bezoeken. Tijdens de oorlog verhuisde het gezin naar Amsterdam, waar de kleine Antoon ternauwernood de hongerwinter overleefde. Hij zou er een diepe afkeer van oorlog aan overhouden. Na de middelbare school volgde hij tussen 1957 en 1960 een opleiding tot grafisch ontwerper voor de reclame-industrie.
Tijdens zijn militaire dienst (1960-1962) kwam Anton voor het eerst tot een levend geloof. Een factor hierin was het bezoek aan de Russisch-orthodoxe Nikolaaskerk in Stuttgart, een eerbiedwaardige kerk uit 1885, gebouwd voor de Russische adel en bezocht door “witte” émigrés die voor het Communisme waren gevlucht. De ervaring maakte een enorm indruk op Anton: de heiligheid, de plechtigheid, de schoonheid en de ernst van de eredienst zouden hem altijd dierbaar blijven. Na zijn diensttijd begon hij de kerk van de heilige Maria Magdalena in Den Haag te bezoeken. Daar ontmoette hij Tatiana en Alexis Voogd. Anton zocht contact met vader Alexis en vroeg hem om advies. “Hij voelde de waarheid van de Orthodoxie”, zoals vader Alexis vertelde in een interview in 1990. Dit proces leidde tot zijn opname in de Orthodoxe Kerk in 1970, samen met zijn twee dochters. Zijn vrouw Geesje (Gertrudis Steenman), met wie hij in 1966 was getrouwd, volgde in 1976.
Tegelijkertijd maakte hij rond 1972-73 deel uit van een klein groepje gelovigen rond de familie Voogd, die bij elkaar kwamen om over het geloof te praten, samen te bidden en te zingen. Zo ontstond de droom van een eigen kerkje in Amsterdam. Eind 1973 bezocht metropoliet Anthony Bloom de toekomstige kapel voor een avondgebed. Alexis Voogd werd kort voor de inwijding van de kapel tot diaken gewijd; Anton du Pau werd lezer.
Op 17 december 1978 ontvingen vader Alexis en vader Anton beide een wijding uit de handen van Metropoliet Anthony van Sourozh in de kathedraal in Londen: vader Alexis werd tot priester gewijd en vader Anton tot diaken (in 1980 werd hij protodiaken). Op 25 december 1988 werd hij te Brussel tot priester gewijd door metropoliet Vladimir Sabodan. In 2003 werd hij verheven tot aartspriester.
In 2022 besloot hij om samen met de andere geestelijken van de parochie de overstap te maken naar het Oecumenisch Patriarchaat. Cruciaal hierin was de diep doorleefde afkeer van oorlogsgeweld die hij vanaf zijn jeugd met zich meedroeg. Diep doorleefd – het is een uitdrukking die veel zegt over vader Anton. Hij was een doener en een gevoelsmens.
In 1988 schilderde vader Anton ter gelegenheid van de Nederlandse Viering van het Millennium der Russisch Orthodoxe Kerk de Moeder Gods ikoon voor Koningin Beatrix. Hij mocht deze ikoon ook aanbieden aan de toenmalige koningin. Ooit vroeg een beginnend priester aan vader Anton: “Wat is voor u het belangrijkste in het dienen als priester?” Zijn antwoord was: “Je moet van mensen houden”.
Eeuwige gedachtenis!
De begrafenisdienst zal gehouden worden op woensdag 8 januari om 11.00 uur in de Orthodoxe Kerk van de Heilige Nikolaas van Myra, Lijnbaansgracht 47-48 in Amsterdam