Een avond van muziek en dans georganiseerd door de School voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van het Aartsbisdom België
Met groot succes en een talrijk opgekomen publiek vond op vrijdag 28 oktober 2022 in het W:Halll Theater de herdenkingshulde van de School voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van het Aartsbisdom België, getiteld “De Alheilige onder de hymnen”, plaats.
Met de wensen en de zegen van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België vond ter gelegenheid van het feest van de Heilige Bescherming en de Nationale Dag van Griekenland een groots evenement van muziek en dans plaats, een feest voor de hele diaspora, met Griekse hymnen, dansen en liederen gewijd aan de Moeder Gods.
Voor het Griekse volk hebben de feesten van de Moeder Gods een nationaal karakter. Er wordt steeds massaal aan deelgenomen. Het feest van de Moeder Gods begint met Vespers en Metten, culmineert in het sacrament van de Goddelijke Liturgie en wordt buiten de kerk voortgezet met feesten, liederen en dansen. Het was een poging om dit gezegende en populaire feest in Brussel, in het centrum van Europa, nieuw leven in te blazen door een feestelijke bijeenkomst in Griekse stijl te organiseren ter ere van en voor de grootsheid van de Onoverwinnelijke Koningin van de Legers, van het Geloof en van de Natie!
Het Grieks Byzantijnse Koor, speciaal voor dit evenement uitgenodigd, bracht onder de bezielende leiding van zijn koorleider, Dr. Georgios Konstantinou, prachtige hymnen, psalmen en geestelijke odes aan de Heilige Moeder Gods ten gehore. Onder de zoete melodieën van het Orkest voor Traditionele Muziek van Petros Androutsopoulos reisden we vervolgens in de geest en met ons hart naar de Griekse gewoonten, dansen en liederen gewijd aan onze Heilige Moeder, volgens de tradities van verschillende regio’s.
Deze reis werd ondersteund door de uitstekende dansgroepen van het Grieks en Intercultureel Centrum van Brussel, het Lycée des Dames Hellènes van Brussel, de Vereniging van Thraciërs van Brussel, de Vereniging van Kretenzers van België, de Vereniging van Grieken uit de Pontus van Brussel, en de Tradidanse vzw.
Voor het einde van het evenement bedankte de directeur van de School voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van het Aartsbisdom België, diaken Konstantinos Dedes, alle verenigingen en instellingen die aan het evenement deelnamen, met name de Griekse Gemeenschap van Brussel voor haar steun, de Griekse Ambassade in België, onder wiens auspiciën het evenement werd georganiseerd, en persoonlijk Zijne Excellentie Ambassadeur Dionysios Kalamvrezos voor zijn steun en eervolle aanwezigheid. Hij sprak zijn bijzondere dank uit aan de leden van de Raad van Bestuur van de school, aan degenen die gewerkt hebben en zich vrijwillig hebben ingezet om het herdenkingshuldebetoon aan de Allerheiligste te organiseren en bovenal aan de leerlingen en vrienden van de Byzantijnse School, die de 90 leden tellende zangersfamilie van het Aartsbisdom vormen.
Hij verzuimde niet de gasten uit Griekenland te noemen, het Grieks Byzantijns Koor en het Orkest voor Traditionele Muziek van Petros Androutsopoulos, die speciaal voor deze avond waren gekomen om dit uitstekende eerbetoon te brengen en ons mee te nemen op een reis langs de wegen en klanken van onze muzikale traditie!
Als gastheer nam Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, het woord om kort uit te wijden over het Feest van de Heilige Bescherming en de Nationale Dag van Griekenland. Vervolgens feliciteerde hij alle deelnemers aan het evenement en bedankte hij de School voor Byzantijnse en Traditionele Muziek van ons Aartsbisdom die, ondanks het feit dat ze nog maar twee jaar bestaat, de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de avond op zich had genomen.
Vervolgens overhandigde Zijne Eminentie namens de school een pectoraal kruis aan de Eerwaarde Protopresbyter van de Oecumenische Troon, vader Stavros Triantafyllou, om hem te danken voor zijn werk en bijdrage aan de Byzantijnse zang.
[FAGP id=39493]