Spring naar de inhoud
Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

KU Leuven gaat samenwerken met Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus

Onlangs werd een samenwerkingsakkoord ondertekend tussen het Orthodox Aartsbisdom van België, meer bepaald de voorzitter van het Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus van Gent, Z.E. Athenagoras, en de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Eén van de mede-ondertekenaars was de heer Philippe De Bruyn, inspecteur-adviseur voor het Vlaams orthodox onderwijs.

Wij stelden hem enkele vragen met betrekking tot die samenwerking.

Op welke domeinen wordt er samengewerkt, over welk soort samenwerking gaat het?
De samenwerking gaat over de mogelijkheid om, onder bepaalde voorwaarden, vanuit het Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus door te stromen en zich verder te verdiepen in de theologie, en mogelijks een masterdiploma aan deze faculteit halen. De faculteit biedt interessante opleidingen aan doorheen een ruime studiekeuze, zoals onder meer een EDMA of educatieve master die ook zal gelden om orthodoxe godsdienst te geven in de derde graad van het secundair onderwijs.

Vanwaar de noodzaak tot samenwerking?
Het behalen van het certificaat op het orthodox theologisch instituut Apostel Paulus garandeert een kwalitatief hoogstaande opleiding op de belangrijkste gebieden van de orthodoxe theologie. Toch is er geen officiële erkenning en kunnen we geen opleiding aanbieden die voldoet aan de Bologna-eisen. Dankzij deze samenwerking krijgt onze opleiding van vier jaar een erkenning van de KULeuven. Het is vanaf nu mogelijk om op basis van ons certificaat, en via een schakeljaar een bachelordiploma te behalen. Via deze weg kan dan een diploma pedagogische bekwaamheid behaald worden om in de hoogste graden lessen orthodoxe godsdienst te kunnen geven.

Wie kan dat samenwerkingsakkoord interesseren?
Gezien de waaier aan masterdiploma’s is deze samenwerking in het belang van iedereen die zich wil verdiepen in de theologie, de interlevensbeschouwelijke dialoog, eender wie die zich geroepen voelt om een doctoraat te behalen, en wie een EDMA wil behalen.

Kan het curriculum aan het instituut meetellen voor een bachelorsdiploma?
Het certificaat alleen niet maar het behalen van het certificaat van vier jaar theologische studies aan het Orthodox Theologisch Instituut Apostel Paulus is een voorwaarde om in een schakeljaar te mogen inschrijven. Daarnaast zal de faculteit kijken welke andere opleidingen de kandidaat-student heeft en bepalen hoeveel studiepunten er moeten behaald worden om te beschikken over een bachelor.

Voor hoeveel studiepunten tellen de 4 jaar aan het Apostel Paulus instituut mee?
De faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven heeft ons certificaat van vier jaar erkend voor 45 studiepunten. Als de kandidaat-student nog een andere opleiding heeft gevolgd zal de faculteit deze in aanmerking nemen om te bepalen hoeveel studiepunten nog moeten behaald worden. Een opleiding humane wetenschappen zal bijvoorbeeld ook voor een aantal studiepunten gelden.

Welke jobmogelijkheden zijn er na zo’n traject?
Op de eerste plaats kan men in het onderwijs stappen om orthodoxe godsdienst te geven tot in de derde graad van het secundair onderwijs. Andere job mogelijkheden kan men via de site van de faculteit terugvinden.

Is dit de enige manier om in Vlaanderen leerkracht orthodoxe godsdienst te worden?
Neen, er bestaat ook de mogelijkheid om een leraren opleiding te volgen in een hogeschool.
Er bestaat een andere mogelijkheid voor leerkrachten die reeds in het secundair onderwijs lesgeven zonder pedagogische bekwaamheid. Op basis van voldoende anciënniteit en een eerder behaalde bachelor of hoger diploma in eender welke richting bestaat er het LIO-traject (leraar in opleiding). Dit is een opleiding van 90 studiepunten met inbegrip van de stage. De uren orthodoxe godsdienst die men dan geeft gelden als stage.

Gaat het alleen om pedagogische diploma’s of zijn er ook andere mogelijkheden?
De faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven beidt een ruime keuze in de masteropleiding aan. Men kan zich verdiepen in één aspect of zich specialiseren in de interreligieuze dialoog.

Gaat het Orthodox Aartsbisdom dan ook docenten leveren aan de KUL?
Ja. Metropoliet Job van Pisidia (Getcha) zal er een vak geven over de orthodoxe liturgische theologie en de studenten in de EDMA zullen specifieke opdrachten krijgen van een orthodoxe medewerker bij de faculteit. Deze medewerker zal de orthodoxe studenten ook begeleiden in hun masterproef.

Kunt u nog eens samenvatten op welke verschillende manieren iemand leerkracht godsdienst kan worden in Vlaanderen?
De basis is beschikken over een vakinhoudelijk diploma. In Vlaanderen kan men een certificaat in de orthodoxe theologie behalen op het instituut Apostel Paulus te Gent.
Daarnaast is het sterk aangewezen om te beschikken over een pedagogische bekwaamheid. Dit door het behalen van eender welke lerarendiploma op een hogeschool, of het behalen van de EDMA op de faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven.