DE OECUMENISCHE PATRIARCH BARTHOLOMEOS SPREEKT DE BISSCHOPPENSYNODE VAN DE ROOMS-KATHOLIEKE KERK TOE
Rome – Voor het eerst in de geschiedenis heeft een orthodoxe patriarch deelgenomen aan een Rooms-Katholieke bisschoppensynode. De Oecumenische Patriarch Bartholomeos van Konstantinopel heeft ook samen met Paus Benedictus XVI voorgegaan in een Vesperdienst in de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan.
Bisschoppensynode
De plechtige vespers werden gebeden door de deelnemers van de 12e assemblee van de bisschoppensynode, die dezer weken gaande is. Onder hen Kardinaal Godfried Danneels en Bisschop Hans van den Hende van Breda. De assemblee handelt over de betekenis van het Woord Gods in het leven van de Kerk.
Lange toespraak in het Engels
De Vespers werden gezongen in het Latijn en op sommige momenten in het Grieks. Na afloop van de liturgie sprak de Paus tot de aanwezige bisschoppen. Daarna nam de Oecumenische Patriarch het woord. Hij hield een lange theologische toespraak in het Engels over het Woord Gods in relatie tot de oecumene, de Byzantijnse iconenleer, de Eucharistie en de Heiligen. Volgens primus inter pares van de Orthodoxe Kerk spreekt God niet alleen door de Schrift, maar ook door de natuur, de iconen, de heiligen en de sacramenten.
Leergezag
Oecumenisch Patriarch Bartholomeos zei vereerd te zijn dat de Paus hem had uitgenodigd. Hij prees de nederigheid van Benedictus. “Dit is historisch, omdat voor het eerst een orthodoxe patriarch een Rooms-Katholieke synode toespreekt en deel mag nemen aan een bijeenkomst van het leergezag van een zusterkerk op zo’n hoog niveau”.
Synodaliteit en primaatschap
Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos acht het van ‘cruciaal’ belang dat bisschoppen in synodeverband bij elkaar komen. De patriarch sprak de hoop uit dat de Rooms-Katholieke Kerk en de Orthodoxe Kerk het ooit eens mogen worden over de relatie tussen ‘synodaliteit’ en ‘primaatschap’. Volgens de orthodoxe ekklesiologie rust het hoogste leergezag bij de Synode van Bisschoppen en niet bij de primaat. Feitelijk zouden de meeste lokale Orthodoxe Kerken de Bisschop van Rome kunnen erkennen als de primus inter pares van de universele christelijke Kerk.
De Oecumenische Patriarch was vergezeld van HH. EE. de Metropolieten Gennadios van Italië en Malta, Ioannis van Pergamon, Emmanuel van Frankrijk en Theoliptos van Ikonion, alsook van Diaken Theodoros Meïmaris.
Bron: Katholiek Nederland