INTRONISATIE VAN DE NIEUWE PATRIARCH VAN MOSKOU EN GEHEEL RUSLAND, KYRIL I
Moskou (1 februari 2009) – De intronisatie van de Russische Orthodoxe Kerk, Zijne Gelukzaligheid Patriarch Kyril van Moskou, heeft plaats gehad op zondag 1 februari 2009, tijdens de Goddelijke Liturgie gevierd in de Kathedraal van Christus de Verlosser, te Moskou, in aanwezigheid van een delegatie van de Moeder Kerk (het Oecumenisch Patriarchaat) en delegaties van de andere lokale Orthodoxe Kerken en van diverse christelijke zuster-Kerken, van burgerlijke autoriteiten, waaronder President Dmitri Medvedev en Premier Vladimir Poetin, en een menigte gelovigen.
De delegation van het Oecumenisch Patriarchaat werd geleid door Zijne Eminentie Aartsbisschop Ireneos van Kreta en van de Metropolieten Chrysostomos van Myra en Ambrosios van Korea.
De voorganger van Kyril, Patriarch Alexis II, overleed in december 2008. Onder hem was Kyril jarenlang verantwoordelijk voor externe betrekkingen. Daarbij was hij ook verantwoordelijk voor het contact met het Vaticaan. In 2007 ontmoette hij Paus Benedictus XVI, maar daags na zijn verkiezing werd een ontmoeting tussen paus en patriarch – een onvervulde droom van wijlen Johannes Paulus II, uitgesloten. Patriarch Kyrill wordt binnen de kerk gezien als een voorstander van modernisering, betere betrekkingen met het Vaticaan en een koers die minder afhankelijk is van de Russische staat. Hij pleit voor godsdienstles op de scholen en verschijnt regelmatig op de TV om zijn zegje te doen over alle mogelijke onderwerpen. Vooruitstrevend kan hij echter niet genoemd worden en wil hij ook niet zijn. ‘God verhoede dat een patriarch de geschiedenis ingaat als een hervormer’, zei hij daags na zijn verkiezing. ”Maar er zijn veranderingen die uit het leven van de mensen zelf voortkomen”. Hij heeft nationalistische ideeën over Ruslands rol in de wereld en vindt dat de Russische beschaving lijnrecht staat tegenover het westerse denken.
De Patriarch van Moskou en geheel Rusland bekleedt de vijfde plaats in de hiërarchie van de orthodoxe primaten, na deze van de Oecumenische Patriarch (primus inter pares) en de Patriarchen van Alexandrië, Antiochië en Jeruzalem.