GROOTSE CONCELEBRATIE VOOR DE ZONDAG VAN DE ORTHODOXIE TE BRUSSEL
Brussel – Voor de 26ste keer op rij, werd dit jaar op 8 maart 2009 de Zondag van de Orthodoxie in Brussel gevierd. Het was de traditiegetrouwe grootse verzameling van vele orthodoxe gelovigen in de Orthodoxe Kathedraal van de Heilige Aartsengelen voor de Eucharistische Liturgie. Deze werd voorgegaan door Metropoliet PANTELEIMON van België (Oecumenische Patriarchaat), omringd van Aartsbisschop SIMON van Brussel en van België (Patriarchaat van Moskou), van Metropoliet ATHANASIOS van Achaïa (directeur van het Kantoor van de Kerk van Griekenland bij de Europese Unie), van de Bisschoppen ATHENAGORAS van SInope (hulpbisschop van de Metropoliet van België) en van PORFYRIOS van Neapolis (directeur van het Kantoor van de Kerk van Cyprus bij de Europese Unie), van 16 priesters en 4 diakens. De Liturgie werd gezongen in het Grieks, het Slavisch, het Servisch, het Roemeens, het Bulgaars, het Georgisch, het Frans en het Nederlands. De gezangen werden vertolkt door het Byzantijnse koor van de Kathedraal o.l.v. dhr. Stelios Kanonis, door het interparochiaal koor o.l.v. Carlo Snauwaert (Brugge) en door het koor van de orthodoxe parochie van de Heilige Nikolaas (Brussels – Patriarchaat van Roemenië). In de menigte merkte men ook nog op: Aartspriester Stavros Triantafyllou, vicaris generaal van het Aartsbisdom (Brussel), Oikonomos Evangelos Psallas (Brussel) en de Priesters Spyridon Tsekouras (Bergen) Ioannis Papageorgiou (Brussel), alsook ambassadeurs van orthodoxe landen, militaire vertegenwoordigers bij NAVO en SHAPE, evenlas Archonten van het Oecumenisch Patriarchaat.
Tijdens zijn homilie had Prof. Dr. Panagiotis Yannopoulos (professor emeritus van de UCL en Archont van het Oecumenisch Patriarchaat) het over het thema van de “triomf van het ware geloof” en het “probleem van de ketterijen”.
Op het einde van de viering had een processie plaats met iconen en een korte Dienst van Nagedachtenis voor al diegenen die hun leven gegeven hebben voor het orthodoxe geloof. Metropoliet PANTELEIMON heeft de deelnemers bedankt en gefeliciteerd en heeft de wens uitgesproken “dat de goede samenwerking tussen alle orthodoxen in België moge blijven zegevieren alle dagen van ons leven”. De dienst werd afgesloten met het zingen van het ‘Polychronion’ voor Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos.
Nadien volgde een broederlijke receptie in de parochiezaal van de Kathedraal.
De concelebrerende priesters en diakens: de Aartspriesters Ignace Peckstadt (Gent) en Silouan Osseel (Eindhoven), de Oikonomen Pius Pauwelyn (Kortrijk) en Bernard Peckstadt (Brugge en Oostende), de Priesters Théophile Pelgrims (Brussel – Exarchaat van parochies van Russische traditie), Bart D’Huyvetter (Brussel), Dominique Verbeke (Gent), Matthew Arnold (Asten), Jozef Moes (Eindhoven) en Athanase de Theux (Brussel), Aartsdiaken Emmanuel Mavrogiannakis (Brussel) en de Diakens Ciprian Popescu (Brussel) en Emmanuel Chrysakis (Brussel) – allen van het Oecumenisch Patriarchaat – Higoumen Athanase Cabirou (Brussel), Priester Serge Model (Brussel) en Protodiaken Alexandre Kurjatkin (Brussel) van het Patriarchaat van Moskou – Aartspriester Jakov Markovic (Brussel) van het Patriarchaat van Servië – Priester Patriciu Vlaicu (Brussel) van het Patriarchaat van Roemenië – Priester Dimitri Dimitrov (Brussel) van het Patriarchaat van Bulgarije – en Higoumen Dosithej (Brussel) van het Patriarchaat van Georgië.
Men merkte er ook de aanwezigheid op van Moeder Maria en 3 medezusters van het Orthodox Klooster te Asten.
De Orthodoxe Kerk in België telt, rond de vier bisschoppen die er zijn, een vijftigtal priesters, enkele diakens en meer dan 80.000 gelovigen. Vijfenveertig parochies (Griekse, Russische, Roemeense, Servische, Bulgaarse, Oekraïense, maar ook nederlands- en franstalige) zijn verspreid over het ganse grondgebied van het land. De Orthodoxe Kerk werd door de Belgische overheid erkend in 1985, naast de Rooms-Katholieke, de Protestantse, Anglikaanse, Joodse en Islamitische erediensten en de georganiseerde vrijzinnigheid.