Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

SNIJDEN VAN HET BASILOSBROOD VAN HET AARTSBISDOM VAN BELGIE EN EXARCHAAT VAN NEDERLAND EN LUXEMBURG

Op zondag 15 januari 2006 had in de Orthodoxe Kathedraal van de HH. Aartsengelen in Brussel de plechtige viering plaats van de Vespers, gevolgd van het traditionele snijden van het Basiliosbrood (Vasilopitta). De Vespers werden gepresideerd in chorostasia door Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon van België.

Hij was omringd van HH. Excellenties Aartsbisschop Simon (Patriarchaat van Moskou) en de Bisschoppen Maximos van Evmenia, Athanasios van Achaïa (directeur van het Kantoor van de Kerk van Griekenland bij de Europese Unie) en Athenagoras van Sinope.

De viering had plaats in aanwezigheid van o.m. Zijne Excellentie Bisschop Jozef Rauber, de Pauselijke Nuntius in België en Kannunik Adelbert Denaux (namens de Rooms-Katholieke Kerk), en de nieuwe Ambassadeur van Griekenland in België, dhr. Dimitrios Tsikouris.

Onder de vele priesters en diakens van de orthodoxe parochies van de Benelux, waren er ook vertegenwoordigers van de diverse jurisdicties, aanwezig in ons land. De monastieke wereld was vertegenwoordigd door Moeder Maria en enkele van haar medezusters van het Orthodox Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods te Asten. Men kan niet vergeten te vermelden dat er een grote menigte gelovigen, komende van alle hoeken van de Benelux, aan de viering deelnam.

Op het einde van de viering volgden toespraken van Aartspriester Stavros Triantafyllou, vicaris generaal van het Aartsbisdom, en van Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon van België. Iedereen mocht tenslotte, uit handen van de metropoliet, een stuk van het Basiliosbrood in ontvangst nemen. Daarna volgde een kleine receptie.