Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

BRUSSEL – DEELNAME AAN DE OECUMENISCHE WAKE TER GELEGENHEID VAN DE BIDWEEK VOOR DE EENHEID VAN DE CHRISTENEN

Dit jaar had de oecumenische wake, in het kader van de Bidweek voor de Eenheid van de Christenen, plaats in Brussel op donderdag 19 januari om 20u in de St. Michiels en Goedele Kathedraal. Deze oecumenische viering wordt traditiegetrouw voorbereid door het Interkerkelijk Comite van Brussel. Dit jaar was het de beurt aan de Rooms Katholieke Kerk om uit te nodigen en werd de dienst voorgegaan door Kardinaal Godfried DANNEELS, Aartsbisschop van Brussel-Mechelen. Het thema was : “Waar twee of drie in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden” (Mat. 18, 20).

In zijn homilie stelde Kardinaal DANNEELS o.m. dat «het theologisch oecumenisme de laatste jaren opmerkelijke vorderingen heeft gemaakt. Ook de practische samenwerking in het dienstwerk, maar het oecumenisme van het gemeenschappelijk gebed kan nog veel vorderingen maken.. Vandaar dat – in deze optiek – deze avond een icoon is van dat we nog veel meer moeten doen van wat we nu doen : samen bidden. Samen bidden is het hart van de eenheid en de betere weg in het opgaan naar die eenheid…».

Mgr PANTELEIMON, Metropoliet van België en Exarch van het Oecumenisch Patriarchaat van Konstantinopel was er als vertegenwoordiger van het geheel van de Orthodoxe Kerk in België, rechts van de Kardinaal. Men merkte ook de aanwezigheid op van Aartsbisschop Simon (Patriarchaat van Moskou), Dominee Guy Liagre (Synodevoorzitter van de VPKB – Protestantse Kerk) en Revd Robert Innes (Rector van de Anglikaanse Kerk van de H. Drieëenheid te Brussel).

Onder de andere kerkelijke personaliteiten vernoemen we nog : Mgr Jozef Rauber, Pauselijke Nuntius in België – Mgr Dupuy, Pauselijke Nuntius bij de Europese Unie – Mgr Jozef De Kesel, hulpbisschop – en Mgr Paul Lanneau, ere-hulpbisschop.