Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

LUXEMBURG – DEELNAME AAN DE OECUMENISCHE VIERING TER GELEGENHEID VAN DE BIDWEEK VOOR DE EENHEID VAN DE CHRISTENEN

Ook in Luxemburg was er dit jaar in het kader van de Internationale Bidweek voor de Eenheid van de Christenen een Oecumenische Viering, die plaats had op zondag 22 januari in de Kathedraal “Notre Dame” en die voorgezeten werd door Aartsbisschop Fernand Franck (Rooms Katholieke Kerk), Bisschop Athenagoras van Sinope (Orthodoxe Kerk), Dominee Michel Faullimmel (Protestantse Kerk) en Rev’d Chris Lyon (Anglikaanse Kerk), bijgestaan door diverse bedienaars van de christelijke erediensten aanwezig in het Groot-Hertogdom Luxemburg. De wake stond in het teken van het thema : “Waar twee of drie in mijn naam samen zijn, ben ik in hun midden” (Mat. 18, 20) en werd dit jaar gekenmerkt door de ondertekening van de Charta Oecumenica door de 4 voornoemde vertegenwoordigers. De homilie werd dit jaar gehouden door Aartsbisschop Fernand Franck. Bisschop Athenagoras mocht er enkele woorden aan toevoegen m.b.t. de betekenis van de ondertekening van de Charta Oecumenica. Mgr Athénagoras was vergezeld van de Priesters Eleftherios Anyfantakis (Grieks-orthodoxe parochie), Zoran Radiojevic (Servisch-orthodoxe parochie) et Constantin Dutuc (Roemeens-orthodoxe parochie). Na de viering volgde een receptie in de zaal van de Crypte van de Kathedraal.

KLEINE TOESPRAAK VAN ZIJNE EXCELLENTIE BISSCHOP ATHENAGORAS VAN SINOPE TIJDENS DE OECUMENISCHE VIERING IN LUXEMBURG

 

Eminentie,
Eerwaarde,
Dierbare broeders en zusters,

Als vertegenwoordiger van de Orthodoxe Kerk zeg ik U graag hoezeer onze Kerk zich wilt inzetten voor de oecumenische beweging en de Oecumenische Charta wilt ondertekenen.

We zijn inderdaad – als Kerken – geroepen om de wereld uit te nodigen tot bekering, om over te gaan van een leven dat slechts leidt naar de dood, naar een leven dat leidt naar het leven. Dit is wat de Kerken dienen te doen in woorden en daden, daar de werkelijke verkondiging van het Evangelie juist bestaat in de praktijk van het nieuwe leven… Daarom ben ik heel verheugd da het thema van de Internationale Bidweek van dit jaar luidt : “Waar twee of drie mensen in mijn naam zijn, ben ik in hun midden”.

Het is goed dat wij er op wijzen dat de Kerk niet zomaar een willekeurige bijeenkomst is, ze vormt de “ekklesia”, de samenkomst, niet om het even welke samenkomst die terwille van onze persoonlijke geneugten bijeenkomt, maar door een keuze die niet de onze is, maar die van God : “de Heer heeft u gekozen”.

De eenheid is geen menselijke werkelijkheid, maar een god-menselijke, haar wezen is in God. Het is de eenheid zelf van de Verrezene, van wie de Kerk het Lichaam is. Het is de eenheid zelf van de Drieëenheid, van wie de Kerk de icoon is. Christus heeft gebeden opdat wij zouden deelhebben aan de liefde die Hem vereenzelvigt met de Vader. Het uiteindelijke streefdoel van ons spiritueel leven is inderdaad dat wij zouden mogen deelhebben aan het onafscheidelijk verbonden zijn van de Drieëenheid en dat wij helemaal zouden worden opgenomen in de kring van liefde die in God bestaat. Zo bad Christus tot zijn Vader in de nacht voor zijn Kruisiging : «Opdat zij allen één mogen zijn zoals Gij, Vader, in Mij en Ik in U, dat ook zij in Ons één mogen zijn» (Joh. 17, 21).