Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

ORTHODOXE JONGEREN

HET ZEVENDE NEDERLANDSTALIG ORTHODOX ZOMERKAMP
IN BELGIE

Het zevende Orthodox Zomerkamp (OZK) had dit jaar van 23 tot 30 juli 2006 plaats in Bel (België). Het OZK wordt gezamenlijk georganiseerd door de verenigingen Orthodoxe Jongeren in Nederland (OJN) en Orthodoxe Jongeren in België (JOB-OJB). Het kamp zet de traditie van de Orthodoxe Kinderkampen voort, die gedurende 20 jaar door de Vereniging van Orthodoxen in Nederland zijn georganiseerd en waar meerdere kampleiders als kind aan hebben deelgenomen.

Zoals elk jaar werd het kamp gehouden met de zegen en de actieve steun van Zijn Eminentie Metropoliet Panteleimon van België en Exarch van Nederland en Luxemburg (Oecumenisch Patriarchaat) en HH. Excellenties de Aartsbisschoppen Gabriël van Komana (Exarchaat van de orthodoxe parochies van Russische traditie in West-Europa – Oecumenisch Patriarchaat) en Simon van Brussel en België (Patriarchaat van Moskou).

Aan het kamp namen 48 kinderen (leeftijd 7 -15) en 16 begeleiders uit Nederland en België deel, met een grote verscheidenheid aan culturele achtergronden. De aalmoezenier was Aartspriester Alexander Yavorouski, Rector van de Parochie van de H. Apostel Mattheüs in Leuven. Kampleider was Idwine van der Blij, de voorzitter van OJN.

Het thema van het kamp “De zes dagen van de schepping” kwam aan de orde in de bijbellezingen in de kerk, bij de catechese, spelen en handvaardigheid. Hoogtepunt van het kamp was de Goddelijke Liturgie, die voor de tweede keer door een bisschop werd gecelebreerd: na het bezoek van Mgr. Gabriël in 2002 was het deze keer Mgr. Simon die besloot het kamp te bezoeken. De volledige Liturgie werd door de kinderen gezongen, hoofdzakelijk in het Nederlands met enkele gezangen in het Grieks en Slavisch.