Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

AANKONDIGING VIERING 15 JAAR NEDERLANDSTALIG ORTHODOX VORMINGS-CENTRUM “HEILIGE JOHANNES DE THEOLOOG”

15 JAAR
ORTHODOX VORMINGSCENTRUM
HEILIGE JOHANNES DE THEOLOOG

 

Met de zegen van Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon van België, Exarch van het Oecumenisch Patriarchaat, hebben de verantwoordelijken van de nederlandstalige afdeling van het Orthodox Vormingscentrum Heilige Johannes de Theoloog de eer U uit te nodigen op de 15e verjaardag van dit Instituut.

Het is inderdaad in september 1991 dat het Orthodox Vormingscentrum van start ging. Het was toen gevestigd in de lokalen van de Orthodoxe Parochie van de Heilige Apostel Andreas te Gent. Het is van die datum af dat het jaarlijkse onderricht begon, zoals op vandaag. Dit was meteen ook het startpunt voor het vertalen van de vele cursussen theologie van het Instituut Saint Serge te Parijs, alsook het lesgeven aan de eerste orthodoxe lesgevers. De mogelijkheid om orthodoxe godsdienst te krijgen in de scholen van de Vlaamse Gemeenschap, begon namelijk met het schooljaar 1989/1990.

In september 1998 verhuisde het Vormingscentrum naar Brussel. In hetzelfde jaar werd er eveneens een Franstalige afdeling uitgebouwd.

Het vormingscentrum heeft dus een meervoudige taak: het doorgeven van theologische inhouden enerzijds en het vormen van leerkrachten, catecheten anderzijds. Deze tweeledigheid wordt nagestreefd tijdens het gegeven onderricht.
Al die jaren groeide en wisselde de groep cursisten. Een groep die bestaat uit lesgevers en lesgeefsters orthodoxe godsdienst, maar ook geïnteresseerden allerhande.

Op vandaag lopen de zaken nog altijd op dezelfde wijze, doch aangevuld met nieuwe vertalingen, eigen cursussen en dergelijke meer. Wij danken God voor de kracht, de steun en de inzet die Hij zovele vrijwillige medewerkers verleende.
Wij hopen dat met de genade van God dit werk verder mag groeien en dat wij allen dichter bij de Bron der kennis mogen nadere.

Deze herdenking wil de verschillende aspecten van de orthodoxe vorming in het Westen voorstellen. Het is daarom dat wij U uitnodigen om deel te nemen aan de verwezenlijking van dit opzet.

+ + + + +

PROGRAMMA EN PRACTISCHE INFORMATIE:

 

Plaats: ons Instituut, Joseph Claesstraat 91, 1060 Brussel

Data: vrijdagnamiddag 3 november en zaterdagvoormiddag 4 november 2006

Programma van de vrijdag – het meer officiële gedeelte

18u00: onthaal

18u15: Doxologie

18u30:

eerste tussenkomst door Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon
tweede tussenkomst (in het Engels): «De orthodoxe vorming in het Westen»
19u15: voorstelling van de tentoonstelling

19u30: receptie

Programma van de zaterdag – seminarie-werking

10u30:

een seminarie in het Nederlands voorgezeten door Patrick Stangé, lesgever aan het Instituut, met als thema «Orthodoxie en orthopraxie»
een seminarie in het Engels voorgezeten door Victor Yudin, lesgever aan het instituut, met als thema «Orthodoxe vorming en pastoraal engagement»
een seminarie in het Frans voorgezeten door Vader Dominique Verbeke, directeur van het instituut, met als thema «De orthodoxe vorming: rijkdom of armoede»

 

Voor inschrijving: Secretariaat Vormingscentrum