Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

39e INTERNATIONALE BIJEENKOMST VAN DE LUCHTHAVENAALMOEZENIER

Kaapstad (Zuid Afrika) – 3 tot 8 september 2006

Kaapstad – Zowat 60 aalmoezeniers van diverse luchthavens ter wereld hielden hun 39e jaarlijks congres in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad, dat plaats had van 3 tot 8 september 2006. Ze zijn allen leden van de Internationale Vereniging van Aalmoezeniers van de Burgerluchtvaart (International Association of Civil Aviation Chaplains – IACAC) en behoren tot diverse christelijke denominaties (Rooms-katholieken, anglikanen, protestanten en orthodoxen), maar eveneens tot de Islam.

Onder het algemene thema : “Eénheid in verscheidenheid” werden de deelnemers op de hoogte gebracht van de socio-economische, politieke en multiculturele aspecten van Zuid-Afrika. Gastspreker was de Rooms-katholieke priester Peter-John Pearson (Cape Town), die onder meer zei: “Bijna alle grote mystici hebben begrepen dat éénheid met God geuit wordt of verschijnt als éénheid met het leven. Eénheid met God is geen éénheid met een bepaalde esoterische ervaring, maar éénheid met alle dagelijkse aspecten van het leven. We moeten luisteren naar de symfonie van het leven. (…) We moeten a.h.w. de liturgie van de wereld vieren, alvorens we de liturgie van de Kerk vieren”. Maar hij zei ook dat onze sacrale plaatsen de haarden zijn van morele waarden die moeten leiden tot de vrede in de wereld en dat “het gebed ruimte schept om de andere te aanvaarden en om gezegend en verrast te worden door vreugde”. Zijn boodschap bestond erin te stellen dat “men een nieuwe wereld dient te bouwen door dialoog”.

Een tweede voordracht werd gegeven door Abdeslam Koubaa (moslim-aalmoezenier – Luchthaven van Brussel) die het had over “Verstandhouding tussen geloofsgroepen”, waarbij hij – vertrekkend uit zijn persoonlijke zienswijze en beleving – een beeld schetste van de toestand van de interreligieuze dialoog en het potentieel ervan sinds de ontmoeting in het Westen tussen de Islam en de overwegend christelijke wereld.

Na deze twee hoofdreferaten, was er weliswaar tijd voor vraagstelling en debat. Bijzonder rijk waren de diverse uitwisselingen van ervaringen van de verschillende aalmoezeniersdiensten die onmiddellijk betrokken zijn met diverse probleemstellingen binnen de luchthavens. Het voornaamste doel van deze conferentie is immers het bevorderen van een nauwe samenwerking tussen aalmoezeniersdiensten, het uitwisselen van ervaringen en het bespreken van moeilijke situaties.

Er werd tevens intens gewerkt in groepen rond verschillende onderwerpen voornamelijk betrekking hebbend op de betekenis en de rol van de luchtvaartaalmoezenier. Hierbij werd nadruk gelegd op de verscheidenheid van activiteiten naargelang de herkomst. Belangrijk is dat de aalmoezenier open en beschikbaar staat voor elkeen en in alle situaties. Hij is een mens van geloof en spiritualiteit. Hij is oor, oog en hart voor ieder.

De deelnemers werden daarenboven geleid naar enkele bijzonder mooie plaatsen in de omgeving van Kaapstad en van de Kaap Goede Hoop. Zo konden ze genieten van de schoonheid van God’s natuur! Ze werden daarenboven geconfronteerd met vaak het grote contrast van de levensomstandigheden tussen blanken en zwarten en de povere poging daar verbetering in te brengen.

Tijdens dit congres werd er traditioneel een Algemene Vergadering gehouden van de vereniging IACAC, waarbij er op een democratische wijze de goede werking en de toekomstige activiteiten werden uitgelijnd.

Het congres ving aan met een officieel Openingsgebed dat plaats had in de St George Kathedraal, voorgegaan door de Angikaanse Aartsbisschop van Cape Town, Mgr Njonkonkulu Winston Ndungane (primaat van Zuid-Afrika). Maar tijdens het congres was er ook gelegenheid voor gemeenschappelijk gebed en bezinning.

Het congres ontving boodschappen van sympathie en ondersteuning van Kardinaal Renato Raffaele Martino (voorzitter van de Pauselijk Raad voor de Pastorale Zorg van Migranten en Reizigers), van Zijn Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos van Konstantinopel, alsook van Ibrahim S. Alkoshy, project-coördinator van de Wereldvereniging van Moslims (de internationale vereniging voor nieuwe moslims – Saoudi Arabië).

De Orthodoxe Kerk was vertegenwoordigd door Zijne Excellentie Bisschop Athenagoras van Sinope (vertegenwoordiger van het Oecumenisch Patriarchaat van Konstantinopel en orthodox aalmoezenier van de Brusselse Internationale Luchthaven) en door Aartspriester Michel Seliniotakis, die deel heeft aan het werk in de oecumenische aalmoezeniersdienst in de luchthaven van Nice. Er zijn orthodoxe kapellen in de luchthavens van Brussel, Athene, Thessaloniki, Varna (Bulgarije), en in november wordt een orthodoxe kapel ingehuldigd in de Internationale Luchthaven van Frankfurt (Duitsland).

De eerstvolgende congressen worden gehouden in Dallas (2007) en in Nice (2008).