Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

HISTORISCH BEZOEK VAN PAUS BENEDICTUS XVI AAN DE ZETEL VAN HET OECUMENISCH PATRIARCHAAT TE KONSTANTINOPEL

VERWELKOMING OP DE LUCHTHAVEN

Zijn Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, gesstelijke leider van alle orthodoxe christenen wereldwijd, verwelkomde op 29 november 2006 Zijn Heiligheid Paus Benedictus XVI, Primaat van de Rooms Katholieke Kerk, op de Atatürk International Airport van Istanbul.

“Uw Heiligheid en dierbare broeder in Christus, wij verwelkoming U met veel vreugde, eerbied en liefde. Gezegend is hij die komt in de naam van de Heer”, verklaarde de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, terwijl hij Paus Benedictus begroette.

Deze hartelijke begroeting van de primaten van de Orthodoxe Kerk en de Rooms Katholieke Kerk en het feit zelf van het bezoek van Paus Benedictus XVI aan Konstantinopel, brengt een boodschap van liefde en vrede voor miljoenen christenen wereldwijd.

De Oecumenische Patriarch was op de luchthaven vergezeld van Aartsbisschop Dimitrios van Amerika en Metropoliet Ioannis van Pergamon, co-president van de Gemengde Internationale Commissie voor de Theologische Dialoog tussen de Orthodoxe Kerk en de Rooms Katholieke Kerk.

HISTORISCHE ACHTERGROND VAN HET BEZOEK

Dit bezoek is betekenisvol omdat het het eerste officiële bezoek is van de Rooms Katholieke Kerk aan Konstantinopel sinds 27 jaar. Het vorige bezoek dateert van 1979, toen Patriarch Dimitrios Paus Johannes-Paulus II verwelkomde. Dit bezoek staat ook in een historische continuïteit met de vorige ontmoetingen van Patriarch Athenagoras en Paus Paulus VI, die samen de opheffing van de anathema’s (banvloeken of excommunicaties) hebben uitgesproken. Deze anathema’s waren er sinds het grote Schisma van de Kerk, dat het Christendom in 1054 verdeelde.

AANKOMST IN DE ZETEL VAN HET OECUMENISCH PATRIARCHAAT EN DOXOLOGIE

Na de verwelkoming van Paus Benedictus XVI door de Oecumenische Patriarch Bartholomeos, kwam de Paus aan in de zetel van het Oecumenisch Patriarchaat. Daar werd hij opnieuw verwelkomd door Patriarch Bartholomeos, de hiërarchie van de Oecumenische Troon, klerus en een groot aantal gelovigen van over de gehele wereld.

De aankomst van de Paus in de Fanar ging gepaard met het heugelijk luiden van de klokken en werd gevolgd door een Doxologie in de Patriarchale Kathedraal van de Heilige Georgios. Op het einde van de dienst verwelkomde de Oecumenische Patriarch Paus Benedictus XVI. Hij beklemtoonde het belang van de stad Konstantinopel in de geschiedenis van de Kerk. Het is de plaats waar Oecumenische Concilies en Synodes van de Oude Kerk plaats hadden, waar heiligen, martelaren, belijders, theologen en leraren van de Kerk verlicht werden en waar het geloof van de orthodoxen “de oecumene heeft versterkt”.

Hij heeft ook de erkentelijkheid uitgedrukt vanwege het Oecumenisch Patriarchaat t.o.v. Paus Benedictus XVI, omdat hij de traditie van zijn voorgangers heft willen verder zetten door de zetel van het Oecumenisch Patriarchaat te bezoeken.

VERERING VAN DE TERUGGEKEERDE RELIKWIEËN

Alvorens zich naar de Troonzaal te begeven, hebben de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en paus Benedictus XVI de relikwieën van de Heiligen Gregorios de Theoloog en Johannes Chrysostomos vereerd, die allebei Aartsbisschop van Konstantinopel waren en dus voorgangers van Patriarch Bartholomeos.

De Oecumenische Patriarch Bartholomeos, die in 1991 verkozen werd, woonde in persoon de Viering bij in het Vatikaan voor de terugkeer van de relikwieën in november 2004. In deze Viering vroeg Paus Johannes-Paulus II om vergeving voor de val van Konstantinopel. De Oecumenische Patriarch heeft eveneens in persoon de begrafenis van Paus Johannes-Paulus II bijgewoon

 

De relikwieën van de twee heiligen werden in 1204 (eerste val van Konstantinopel) door de Kruisvaarders naar Rome meegenomen. De terugkeer was een verzoek van Patriarch Bartholomeos dat door Paus Johannes-Paulus II vanharte aanvaard werd. Twee jaar geleden zijn ze uiteindelijk, eveneens op het feest van de Heilige Apostel Andreas, teruggekeerd naar de zetel van het Oecumenisch Patriarchaat.

PRIVEGESPREK

Na de verwelkomingsceremonie in het Patriarchaat, hebben de Oecumenische Patriarch Bartholomeos en Paus Benedictus XVI een privé-gesprek gevoerd m.b.t. orthodoxe en Rooms-katholieke relaties, de interreligieuze dialoog, de vrede in de wereld en wederzijds begrijp.

VERTREK

Zijn Heiligheid Paus Benedictus heeft de zetel van het Oecumenisch Patriarchaat verlaten onder blij klokkengeluid en in een sfeer van intense vreugde.

Zijn Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos vergezelde de Paus tot aan de poort van het Patriarchaat en zei hem verheugd te zijn hem ’s anderdaags opnieuw te verwelkomen voor het Troonsfeest.

Eerder hadden beide Primaten de gelegenheid de leden van hun gezelschap voor te stellen en enkele geschenken uit te wisselen.