Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

EEN ORTHODOXE PAROCHIE IN HASSELT PAROCHIE VAN DE DRIE HIERARCHEN

Hasselt – Op zaterdag 29 november 2008 werd voor het eerst een orthodoxe Goddelijke Liturgie gevierd in Hasselt, wat meteen de start betekent van de Parochie van de Drie Hiërarchen. Het was Zijne Excellentie Bisschop Athenagoras van Sinope, hulpbisschop van Metropoliet Panteleimon van België (Oecumenisch Patriarchaat) die er voorging in de viering van de Liturgie, in concelebratie met de Priesters Théophile Pelgrims (Vilvoorde), Dominique Verbeke (Gent en Arkadi Vernikov (Eindhoven). De eerste Liturgie werd gevierd in de Crypte van de Heilig Hartkerk, nabij het station van Hasselt. De liturgische gezangen werden er opgeluisterd door het koor van de zopas opgerichte parochie.

Reeds lang bestond de nood aan een orthodoxe parochie in de hoofdstad van de Provincie Limburg. Van 1990 tot 1998 werden er in de schoot van de Griekstalige parochies van de Provincie regelmatig liturgische diensten gevierd in het Nederlands. Door een gebrek aan priester zijn deze diensten opgeschort. Vanuit het orthodox godsdienstonderwijs bleek dat de nood voor liturgische celebraties in het Nederlands groot is. Daarop heeft Metropoliet Panteleimon contact gehad met Mgr Patrick Hoogmartens, Bisschop van Hasselt, voor een gesprek hierover. Met enige vertraging is men nu toch van start gegaan met de Parochie van Hasselt. Het is een parochie voor alle orthodoxe gelovigen uit de regio, van welke afkomst zij ook zijn, met het voornaamste doel de orthodoxe christenen uit de regio de mogelijkheid te bieden zich intiem te verenigen met Christus en Zijn Kerk. Naast het Nederlands worden er ook enkele andere talen in de liturgische diensten aangewend.

Zijne Eminentie Metropoliet Panteleimon van België was verhinderd in eigen persoon de eerste Liturgie bij te wonen, daar hij als lid van de permanente Heilige Synode van het Oecumenisch Patriarchaat in de Fanar diende te zijn.

Na de Goddelijke Liturgie sprak Bisschop Athenagoras de verzamelde gemeenschap van gelovigen (zowat honderd) toe. Hij verwees naar het antwoord dat vandaag gegeven wordt op de nood van een levendige orthodoxe gemeenschap in Hasselt. Dat de Parochie geplaatst wordt onder de patronage van de Drie Hiërarchen werd bedacht, omdat deze nood gebleken is vanuit het orthodox godsdienstonderwijs. “De Drie Hiërarchen – Basilios de Grote, Gregorios de Theoloog en Johannes Chrysostomos – zijn als Oecumenische Leraren van de Orthodoxie de patroonheiligen van het onderwijs”. Hij legde verder uit dat “de Drie Hiërarchen een Synaxis (gemeesnchappelijke viering) is van de gedachtenis van deze drie grote Kerkvaders. Onder het volk van Konstantinopel hadden zich immers verschillende partijen gevormd die zich zeer opwonden over de vraag wie van deze drie Heiligen wel de grootste zou zijn, dat er vechtpartijen van kwamen. Een zekere Metropoliet Johannes, die zich daarover zeer verontrustte, had een droom waarin deze Heiligen hem verschenen en meedeelden dat elk van hen gelijke eer bezat bij God. In 1084 stelde hij daarom deze gemeenschappelijke feestdag in, waardoor de rust in de stad werd hersteld”, aldus Bisschop Athenagoras.

De bisschop sprak tenslotte enkele woorden van dank uit aan de priesters die van ver gekomen waren om met hem te concelebreren, aan de leden van het koor die de dienst met hart en ziel en daarenboven heel mooi hebben opgeluisterd, aan diegenen die de kern van deze nieuwe parochie vormen en tijd noch moeite gespaard hebben voor de voorbereiding van deze eerste Liturgie, en aan allen die er gekomen waren om zich te verenigen in het mystieke Lichaam van Christus, die de Kerkgemeenschap is.

Het eerste Parochiefeest zal dan ook gevierd worden op zaterdag 31 januari 2009 en zal na de Goddelijke Liturgie in het teken staan van het Feest van het Onderwijs. Maar eerst is er nog een Goddelijke Liturgie op zaterdag 20 december om 10u.

Nadien volgden er feestelijke Agapen in de kleine parochiezaal.