Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

“GELOOF IN MENSENRECHTEN” INTERNATIONALE INTERRELIGIEUZE CONFERENTIE Den Haag – 9 en 10 december 2009

Den Haag – Leiders en vertegenwoordigers van tien religieuze en levensbeschouwelijke stromingen, waaronder de vijf wereldgodsdiensten, ondertekenden gisteren, in het bijzijn van Koningin Beatrix en de Nederlandse Minister van Buitenlandse Zaken, dhr. Maxime Verhagen, de Verklaring Geloven in Mensenrechten.

Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch Bartholomeos liet er zich vertegenwoordigen door Zijne Excellentie Bisschop Athenagoras van Sinope, hulpbisschop van het Orthodox Aartsbisdom van België.

Aanleiding voor de internationale interreligieuze conferentie, in het Haagse Vredespaleis, was de zestigste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Internationale politici, Nobelprijswinnaars en VN-functionarissen woonden de bijeenkomst bij. De verklaring is door 18 afgevaardigden ondertekend uit onder meer de christelijke, islamitische, joodse en boeddhistische traditie. Naast de vertegenwoordiger van de Oecumenische Patriarch waren er ondermeer vertegenwoordigers van: de Dalai Lama, de Anglicaanse Aartsbisschop van Canterbury, Rowan Williams, de Ayatollah al-Uzma Al-Sheikh – grootayatollah van Hawza Al-Najaf en Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI. Waren ook aanwezig: de voorzitter van Justitia et Pax, Rabbi Awraham Soetendorp en Samuel Kobia – secretaris-generaal van de Wereldraad van Kerken.

De ondertekenaars van de verklaring willen met hun handtekening de gedeelde boodschap bekrachtigen dat de geloofstradities de mensenrechten onderkennen en de fundamentele vrijheden van ieder persoon. Meer betrokkenheid bij mensenrechtenkwesties zowel binnen als buiten de eigen geloofsgemeenschap, stimuleren van interreligieuze samenwerking en wederzijds respect, vormen enkele speerpunten. Concrete doelstellingen blijven echter achterwege. De tekst is voorbereid door een werkgroep van vertegenwoordigers van de wereldreligies en een aantal mensenrechtendeskundigen.

Prof. Dr. P. Kooijmans, Minister van Staat, opende de bijeenkomst met te stellen dat het voor het eerst in de geschiedenis is dat religieuze leiders van de wereld bijeenkomen om zich samen uit te spreken voor de Mensenrechten. “Godsdienst is nogal eens een factor geweest in conflicten”, zo zei hij. “Daarom is het van des te meer betekenis dat religieuze leiders hier uitspreken dat ieder mens gelijk is, en dat ieder mens verantwoordelijk is. De verklaring die vandaag wordt ondertekend is niet het einde, maar het begin van een wereldwijd proces.”

“Het is een historische dag”, zo zei Swami Dayananda Saraswati, aanwezig vanuit de Hindu-gemeenschap. “Deze verklaring roept op tot wederzijds respect, dat mensen mogen zijn zoals ze zijn. Wij ondertekenen deze verklaring om daar samen aan te gaan werken.”

“Het is goed dat zoveel religies hier vertegenwoordigd zijn; dat is een duidelijk signaal aan de wereld dat er geen conflict is tussen Mensenrechten en Godsdienst.” Dat zei Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken in een toespraak na de ondertekening van de Verklaring. Hij waarschuwde ervoor dat “respect voor elkaar” niet voldoende is: “Respect vraagt om inzet, het komt niet vanzelf. Er zijn er velen die om respect voor zichzelf vragen, maar die geen enkel respect tonen voor anderen. Ik zie daar helaas veel voorbeelden van. Het is aan u, religieuze leiders, om hier het goede voorbeeld te geven.”

 

 

De volledige tekst van de verklaring kunt u na lezen op www.geloveninmensenrechten.nl
Op deze website kunt ook u de verklaring ondertekenen.