Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

BOODSCHAP VAN Z.E. METROPOLIET PANTELEIMON VAN BELGIË

Dierbare broeders en zusters,

Door Gods genade mogen we nogmaals Kerstmis, het grote feest van de Geboorte van onze Heer, vieren. We mogen het feest van de menswording van de tweede Persoon van de Heilige Drieëenheid vieren, die de Godmens is geworden, en onze menselijke natuur heeft aangenomen om ons te bevrijden van de tirannie van de zonde, van de boze en van de dood.

Wij aanbidden dus de schepping door de Geboorte van Christus te verheerlijken, zoals wij het trouwens zingen in het Kondakion van Romanos de Melode : «… de Engelen zingen lof met de Herders, de Koningen volgen de Ster». Centraal in de ganse schepping staat : Christus die door haar verheerlijkt wordt en zij die door Hem helemaal verlicht wordt.

Vergeten we niet van in deze heilige dagen ons eigen binnenste te versieren met waarden die zich bronnen aan de kribbe, zoals de verdraagzaamheid, de vergeving, de nederigheid volgens het voorbeeld van de Mensgeworden God, en tenslotte, de onvervalste naastenliefde voor vriend en vijand. Vergeten wij ook niet de zieken, de lijdenden en hen die in nood zijn.

Het is niet elk jaar, maar elke dag, elk ogenblik dat Christus geboren wordt in de harten van hen die de nederige kribbe, de troost en de rust liefhebben. Hij maakt immers slaven vrij, Hij zegent de vervloekten, Hij brengt de doden tot leven. Hij die vandaag, volgens de kalender van de Kerk, geboren wordt, is Diegene die ons tot Hem roept en ons woorden van troost en medelijden influistert: “Kom tot Mij, gij allen die lijdt en Ik zal uw van uw lasten verlossen”.

Ik wens u allen Zalige Feesten en een goede gezondheid toe, en dat u vervuld mogen zijn van elk goeds ons door de Mensgeworden Heer geschonken! U bent van ganser harte uitgenodigd voor het Snijden van het Basiliosbrood van ons Aartsbisdom, tijdens een Vesperdienst in onze Kathedraal van de Heilige Aartsengelen, Stalingradlaan 34 te 1000 Brussel, op zondag 11 januari 2009 om 16u.

+ Metropoliet Panteleimon van België,
Exarch van Nederland en Luxemburg