Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

EEN DELEGATIE VAN HET OECUMENISCH PATRIARCHAAT IN HET VATICAAN VOOR HET PATROONSFEEST VAN DE KERK VAN ROME

Vaticaan – Een delegatie van het Oecumenische Patriarchaat van Konstantinopel nam van 26 tot 29 juni 2009 in het Vaticaan deel aan de feestelijkheden rond het feest van de Heiligen Petrus en Paulus (29 juni). De delegatie bestond uit Zijne Eminentie Metropoliet Emmanuel van Frankrijk, Directeur van het Kantoor van de Orthodoxe Kerk bij de Europese Unie, Zijne Excellentie Bisschop Athenagoras van Sinope, hulpbisschop van de Metropoliet van België, en Eerwaarde Diaken Ioakim Billis, copist van de Heilige Synode van het Oecumenische Patriarchaat.

Op 27 juni heeft Zijne Heiligheid Paus Benedictus XVI de delegatie in privé-audiëntie ontvangen in het Apostolisch Paleis. De dialoog tussen katholieken en orthodoxen moet in broederlijke liefde voortgezet worden. Dat zei Paus Benedictus XVI tijdens deze ontmoeting. Paus Benedictus XVI zei: “Ik verzeker u van de steun van de Rooms-Katholieke Kerk voor elke ernstige bijdrage tot het herstel van de volledige eenheid in de Kerk”. De volgende gespreksronde tussen Rooms-katholieken en orthodoxen vindt in oktober in Cyprus plaats. Daar staat de rol de Bisschop van Rome tijdens het eerste millennium van het christendom centraal. Nadien werden de leden van de patriarchale delegatie uitgenodigd om met de Paus het middagmaal te gebruiken, iets wat eerder uitzonderlijk is. De delegatie van het Oecumenisch Patriarchaat had ook een onderhoud met Kardinaal Walter Kasper, voorzitter van de Pauselijke Raad voor de bevordering van de Eénheid der Christenen, en met diens medewerkers.

De orthodoxe delegatie nam zondagavond 28 juni deel aan de slotviering van het Paulusjaar. Paus Benedictus XVI heeft immers aan de vooravond van de feestdag van de heiligen Petrus en Paulus met een plechtige vesperviering in de basiliek Sint-Paulus-buiten-de-Muren in Rome het Paulusjaar afgesloten. De paus, die op 29 juni 2009 zijn nieuwe sociale encycliek ondertekende, bad aan het begin van de vesperdienst enkele minuten bij het graf van Paulus. Onder het hoogaltaar van de Sint-Paulus-buiten-de-Muren ligt een sarcofaag waarin volgens de overlevering het lichaam van Paulus na zijn onthoofding werd begraven

De volgende dag was ze ook aanwezig tijdens het patroonsfeest van de Heilige Petrus en Paulus in Rome, meer bepaald tijdens de Eucharistieviering voorgegaan door Paus Benedictus in de Sint Pietersbasiliek. Paus Benedictus XVI legde overigens, ter gelegenheid van de feestdag van de heilige Petrus en Paulus, in de Sint-Pietersbasiliek het pallium op aan 34 nieuwe aartsbisschoppen.

(Bron: Kerknet)