Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

DIAKENWIJDING VOOR HET AARTSBISDOM VAN BELGIË

Op 28 september heeft Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras tijdens de viering van de Goddelijke Liturgie in de parochie van de Heilige Amandus te Kortrijk, de heer Philippe MEVIS tot diaken gewijd.

In de homilie die aan de wijding voorafging, heeft Zijne Eminentie de nadruk gelegd op de waarde van de diakenwijding, waarvan de arbeid zich niet laat inperken tot louter de liturgische verplichtingen van de parochie, maar voortgezet wordt in de bijstand van behoeftigen. De diaken moet zijn diensten aanbieden aan wie er ook naar vraagt. Bovendien moet de nieuwe diaken trots zijn om te dienen in een aartsbisdom dat behoort tot het Oecumenisch Patriarchaat, bron van eenheid der Kerken.

Eens de Goddelijke Liturgie was voleindigd, had de nieuwe diaken Philippe de mogelijkheid om het woord te nemen en met tastbare emotie uit te drukken hoezeer, ondanks de vele jaren in een kerkelijke omgeving, hij zich niet klaar voelde voor die hoge functie als diaken van de Heilige en Grote Kerk van Christus, omdat die functie zo heilig en gewijd is. Op het einde van zijn rede dankte hij Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras voor de eer die hij hem had betoond om hem in te leiden in de priesterlijke wereld, en voor zijn hulp bij het nemen van die beslissing. Hij dankte eveneens zijn geestelijke vader, de Eerwaarde Vader Paul, die om gezondheidsredenen afwezig was, zijn vrouw Alexia en hun vier kinderen, evenals iedereen die meebad tijdens de belangrijke dag van zijn wijding.

De rector van de parochie, vader Pius Pauwelyn, nam het woord om Zijne Eminentie de Metropoliet, de parochianen, en alle aanwezigen te bedanken. De broer van de diaken wilde in een paar woorden en met veel emotie, zijn trots uiten dat hij een broer heeft die het priesterschap opnam en zich ten dienste stelt van de Kerk, en hem aanmanen om nooit zijn gezin te vergeten.

We moeten onderlijnen dat diaken Philippe getrouwd is, vader van vier kinderen, en een diploma bezit van de Franstalige afdeling van het Theologisch Vormingsinstituut te Brussel. Die zelfde dag heeft Zijne Eminentie op het einde van de metten de heer Nebojša tot lector gewijd..