Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

H. DIMITRIOSPAROCHIE MAASMECHELEN VIERT HAAR 50-JARIG BESTAAN

Op zaterdag 25 oktober werd het 50-jarig bestaan gevierd van de parochie te Maasmechelen en dit met een Bisschoppelijke Goddelijke Liturgie – ter gelegenheid van de gedachtenis van de Heilige Grootmartelaar Dimitrios, de beschermheilige van de parochie – die werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras, samen met geestelijken van het Aartsbisdom en vele gelovigen.

Het 50-jarig jubileum werd geëerd met de zending en voorlezing van een brief van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos. De viering werd bijgewoond door de Griekse Ambassadeur in België, dhr. Konstantínos Chalastánis, evenals godsdienstleerkrachten uit de provincie Limburg, samen met hun leerlingen.

Na het einde van de Goddelijke Liturgie nam Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras het woord. Hij verwees naar het belang van de orthodoxe parochie voor de Grieken, voor wie die het ware centrum van hun leven is.

Hij vermeldde ook dat het de rol van de priester is om vader, vriend en steun te zijn. Hij bedankte het koor uit Thessaloniki dat de viering met gezangen opluisterde, evenals alle mensen die hielpen bij de (uit)bouw van de Heilige Dimitrioskerk te Maasmechelen.”.

Daarna schonk v. Athanásios Karatzogiánnis, rector van de parochie, een ikoon van de Heilige Grootmartelaar Dimitrios aan Zijne Eminentie de Metropoliet, die van zijn kant een geborduurd doek voor de centrale lezenaar (analogion) aan de kerk schonk.

Nadien volgde een receptie met traditionele muziek en gerechten. De deelnemers hadden de mogelijkheid om de tentoonstelling van historische foto’s over de parochie te bezoeken, evenals de tentoonstelling over de orthodoxe traditie, die was ingericht door catecheseleerlingen.