Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

HERDENKING VAN DE 28ste OKTOBER IN HET AARTSBISDOM BELGIË

Het gepaste luister en plechtigheid vond op 26 oktober in de HH. Aartsengelenkathedraal te Brussel de doxologie plaats ter gelegenheid van de Grieks-nationale herdenking van de 28e oktober. De Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, omringd door geestelijken uit het aartsbisdom, in aanwezigheid van officiële overheden van Griekenland bij de Belgische staat, militaire overheden, vertegenwoordigers van Griekenland bij de NAVO, evenals vele gelovigen.

De heer Víkas, ex-ambassadeur van Griekenland, gaf de gebruikelijke toespraak ter gelegenheid van het feest, en verwees daarbij naar het historische kader in 1940 en de eervolle strijd van de Grieken. Nadien nam ook Zijne Eminentie de Metropoliet het woord. Hij sprak over het leven van de Heilige Grootmartelaar Dimitrios als toonbeeld van moed voor het leven van de orthodoxen. Daarna volgde het Griekse volkslied, dat door de hele kerk werd meegezongen, en het volkslied van het gastland.

Tot slot werd een herdenkingsdienst voltrokken met neerlegging van een rouwkrans op het kerkhof van Brussel, waar drie gesneuvelde Griekse officieren rusten.