Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

PATROONSFEEST VAN DE MIJNWERKERS, DE HEILIGE BARBARA

Genk, Luik en Châtelineau – Op woensdag 3 en donderdag 4 december 2014 werd de Heilige Barbara, patrones van de Griekse migranten-mijnwerkers, met luister gevierd in de gelijknamige parochies in België Genk, Luik en Châtelineau.

Vele geestelijken en leken woonden in de parochie te Luik de vespers van de Grootmartelares bij, voorgegaan in chorostasis door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, die vader Nikólaos Palamianákis, de rector van de parochie, gedurende de vespers tot de rang van protopresbyter verhief. Diezelfde dag ging Zijn Excellentie Bisschop Maximos van Evmenía, hulpbisschop van de Metropoliet van België, in chorostasis voor in de parochie te Genk.

Op de naamdag zélf vierde de Metropoliet van België samen met vader Emmanouïl Kázilas, vader Diomídis Doulgerákis, vader Athanásios Karatzogiánnis, vader Vitaly Derewianka en diaken Athanásios Toparlákis, de Goddelijke Liturgie in de Heilige Barbarakerk te Genk, waar hij ook officieel ontvangen werd als Metropoliet van België. Na het einde van de Goddelijke Liturgie verwelkomde de rector van de kerk, vader Emmanouïl Kázilas, de Metropoliet met woorden vol liefde, en bood hij hem bij die gelegenheid een geschenk. In de parochie van het Henegouwse Châtelineau (Charleroi), de provincie met de grootste instroom van migranten naar de koolmijnen, werd het Mysterie van de Goddelijke Liturgie gevierd door Bisschop Maximos van Evmenía, samen met vader Nikólaos Arvanitópoulos, de voorganger van de kerk, en priesters uit de omgeving.