Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

METROPOLIET ATHENAGORAS VERTEGENWOORDIGT DE OECUMENISCHE PATRIARCH BARTHOLOMEOS OP DE BIJEENKOMST VAN SANT’ EGIDIO IN ALBANIE

Vandaag, op maandag 7 september 2015, nam Metropoliet Athenagoras deel aan een panelgesprek over ‘Een nieuw verbond tussen de mensheid en het milieu’. Dit rondetafelgesprek werd geanimeerd door Mevr. Maite Carpio, journaliste en cinéaste (Italië), met als sprekers: Metropoliet Athenagoras van België, Dominee Eugenio Bernardini van de Valdese Kerk (Italie), Zijne Excellentie Bisschop Markus Drôge van de Duitse Evangelische Kerk, Zijne Excellentie dhr. Andrea Orlando, Minister van Justitie (Italië), dhr. Leopoldo Sandonà (Italië), en de Groot-Rabbijn Abraham Skorka (Argentinië).

Metropoliet Athenagoras mocht er de bijdrage van de Orthodoxe Kerk voorstellen inzake het behoud van Gods’ Schepping, iets waar de Oecumenische Patriarch Bartholomeos al jaren mee is begaan. Inderdaad het Oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel heeft reeds in 1989 een encycliek uitgevaardigd over het behoud van de milieu en 1 september uitgeroepen als de dag voor het gebed hiervoor. Sindsdien heeft Patriarch Bartholomeos al tientallen grootse colloquia georganiseerd en voorgezeten, rond deze problematiek, met de deelname van religieuze leiders, politici, wetenschappers, industriëlen, theologen, denkers enz. De Oecumenische Patriarch Bartholomeos was de eerste kerkleider die zich heeft ingezet voor dit nobel ideaal en wordt daarom ook de groene Patriarch genaamd.