Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

FEEST VAN DE HEILIGE FOKAS IN DE PAROCHIE VAN DOORNIK

Met gepaste eer en lof werd op zaterdag 19 september 2015 in de Heilige Fokaskerk te Doornik (België) de Goddelijke Liturgie gevierd voor de feestdag van de Heilige Fokás, beschermer van de zeelui en tuiniers. Ze werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, in aanwezigheid van geestelijken van het Heilig Aartsbisdom. Deze kerk werd een jaar geleden aan het Heilig Aartsbisdom geschonken voor gebruik door de Heilige Fokasparochie, die elf jaar geleden werd gesticht.

Iets voor het einde van de Liturgie predikte de Zeer Eerwaarde Heer Protopresbyter Evángelos Psállas over het leven van de Heilige, over de kracht van het Eerbiedwaardig Kruis, evenals over hoe de Heilige Fokás, Bisschop van Sinópe, zijn kruis kon dragen en Christus volgen.

Op het einde bedankte Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België iedereen die door zijn aanwezigheid de Heilige had geëerd, in het bijzonder de geestelijken die te gast waren, de Rector Priester Dimítrios Santamoúris, evenals het koor dat gezangen bracht in het Frans en Grieks. Vervolgens sprak hij zijn vreugde uit over de kersverse Franstalige parochie die sinds een jaar in het Doornikse werkzaam is, en in de orthodoxe diaspora misschien de enige is die de naam van de Heilige Fokás eert. Verder sprak hij over de liefde die er onder de mensen moet zijn, evenals over het werk van de christenen dat niet ophoudt aan de binnenkant van de kerk, maar ook daarbuiten voortgaat.

Hij nodigde alle aanwezigen uit op de wijding van de nieuwe hulpbisschop voor het Heilig Aartsbisdom België, Zijne Excellentie Bisschop-elect Petros van Tróas (Troje), die zal plaatsvinden op de Feestdag van de Kathedraal van de Heilige Aartsengelen in Brussel, op zondag 8 november 2015.

Het feest werd afgesloten met een receptie waar alle aanwezigen op waren uitgenodigd.