Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

WIJDING VAN NIEUWE DIAKEN IN HET AARTSBISDOM VAN BELGIË EN EXARCHAAT VAN NEDERLAND EN LUXEMBURG

Op zaterdag 9 januari 2016, werd voor de vespers in de Heilige Marinakerk te Brussel de tonsuur (monnikswijding) toegediend aan de jonge theoloog Athanásios Kafalís.

Onder de aanwezige menigte, zowel bij de tonsuur als bij de Goddelijke Liturgie op zondag 10 januari 2016 waren veel gezins- en familieleden aanwezig, net als Zijne Eminentie Metropoliet Chrysóstomos van Eleftheroúpolis, en geestelijken uit zijn bisdom.

Op zondag 10 januari 2016, de zondag na Theofanie, vond in de Heilige Aartsengelenkathedraal te Brussel de wijding plaats van de jonge Athanásios Kafalís tot hiërodiaken Filádelfos. Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Exarch van Nederland en Luxemburg, ging voor in de Goddelijke Liturgie, samen met Zijne Eminentie Metropoliet Chrysóstomos van Eleftheroúpolis en Zijne Excellentie Bisschop Petros van Tróas (Troje), omringd door priesters en diakens uit het buitenland en uit het Aartsbisdom België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg.

De Goddelijke Liturgie werd voltrokken met Byzantijnse pracht en godsvrucht, het koor zong onder leiding van de protopsaltis (voorzanger) van de Kathedraal van Brussel, dhr. Dimítrios Zaganás, versterkt door de heldere, melodieuze aanwezigheid van de Groot Protopresbyter van de Oecumenische Troon, Geórgios Tsétsis.

Tijdens de Goddelijke Liturgie had de diakenwijding plaats van dh. Athanásios Kafalís, afkomstig uit Nikísiani bij Kavàla, afgestudeerd in de Pastorale Theologie aan de Universiteit van Thessaloníki en alumnus van het Theologisch Instituut te Chambésy (Zwitserland). De pas gewijde ontving de naam Filádelfos, hetgeen een persoonlijke keuze is van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos.

Z.E. de Metropoliet van België haalde in zijn toespraak tot de nieuw gewijde hiërodiaken Filádelfos onder andere het volgende aan:

De Naam des Heren zij gezegend van nu af tot in eeuwigheid, belijden wij allen die vandaag aanwezig waren bij het wonder van uw diakenwijding. Een wonder is uw geboorte en hergeboorte in het geestelijk leven. Wees steeds gelovig en trouw tegenover Christus en Zijn Heilige Grote Kerk. Wees ook steeds gereed om het Godsvolk te dienen. (…) Mogen uw diakonaat en uw persoonlijke strijd tot geestelijk voordeel en reiniging zijn van onze broeders en zusters die worstelen en lijden. Hen noemt Christus in het Evangelie “Zijn broeders en zusters” (adelfoùs Tou). Vandaag wordt u uitgenodigd om Filádelfos (broederlievende) te worden.” (…)

De naam die u tijdens de diakenwijding krijgt, is gekozen door Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos persoonlijk. Op dit belangrijke moment van uw leven, herinner ik mij levendig dat, op de plek waar we ons nu bevinden, onze Oecumenische Patriarch ook op de plaats stond waar mijn nederigheid zich bevindt. Hij was toen Metropoliet van Filadelfia (“Broederliefde”) en het behaagde hem om mij tot diaken te wijden in deze zelfde Kathedraal. Iedere dag ben ik hem erkentelijk voor wat hij toen deed, en in de jaren die volgden.

De naam die u vandaag ontvangen hebt, is verbonden met de tijd waarin ik diaken werd gewijd. Bovendien werd hij gedragen door een Voorganger van onze Oecumenische Patriarch. De heilige wiens naam u krijgt was één van de 19 martelaren die de marteldood stierven op Sicilië. Hij was de zoon van gouverneur van Zuid-Italië. Met zijn broers en neven werden ze bekeerd door een heilige mensen die het Evangelie van Christus in die streek verkondigde. Bij het begin van de vervolgingen van Licinus werden ze aangeklaagd door de prefect van Rome en na vele folteringen te hebben ondergaan, werden ze naar Rome overgebracht om voor de keizer te verschijnen. Opnieuw doorstonden ze moedig de folteringen, zonder hun geloof in Christus te verloochenen, en tenslotte werden ze weggevoerd naar Zuid-Italië. In 251 na Chr. ontvingen de drie broeders de onvergankelijke martelaarskroon. Uw nieuwe beschermheilige werd levend verbrand, vastgebonden op een rooster. In het jaar 1517 werden zijn onvergankelijke relieken teruggevonden in de Italiaanse stad Lintini. De drie roemrijke heilige martelaren verschenen aan de heilige vrouw, waarvan ze zeiden dat als ze zou gedoopt worden, van haar ziekte zou genezen.

Met het ontvangen van uw nieuwe naam komt u nog een voorrecht toe: dat je een geestelijke wordt van de Heilige Grote Kerk van Christus, ons Oecumenisch Patriarchaat“.