Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

BOODSCHAPPERS VAN VREDE IN EEN BANGE WERELD

Van Z.E. de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg

 

Niet lang geleden beleefde Europa, in het centrum van de Frans hoofdstad, de verschrikkingen van het terrorisme. Nu, enkele maanden later, beleven we in het hart, in de Hoofdstad van de Europese Unie ongekende en verbijsterende tijden.

Het was beraamd dat er iets na de zonsopgang van 22 maart, in de stad Brussel nog een zwarte bladzijde zou worden geschreven, niet alleen in de geschiedenis van het oude continent, maar van het wereldtoneel. De angst en terreur grepen werkelijk niet alleen de bewoners van de stad, maar van de hele planeet vast.

Vandaag sturen de lidstaten en vrienden van Europa geen verslaggevers naar België om op de hoogte te blijven over onderwerpen betreffende de vlotte werking van de instellingen en de politieke ontwikkelingen van de Unie. Vandaag sturen de lidstaten verslaggevers om op de hoogte te zijn van droevige, pijnlijke en tragische ontwikkelingen. Gestorven mensen. Getraumatiseerde mensen. Geterroriseerde mensen.

Een terroristische aanslag is ernstig en pijnlijk, waar die ook gebeurt. Wanneer dit echter in het centrum van Europa gebeurt, in het hart dat de werking regelt van de overige lichaamsdelen, neemt die grote en ernstige afmetingen aan. Door het centrum, het hart te raken, raakt hij het hele lichaam. De terroristen hebben vandaag niet Brussel getroffen. De terroristen hebben vandaag heel Europa getroffen. De terroristen hebben vandaag andermaal de hele wereld getroffen.

Vandaag stuurde het bloederig monster van het terrorisme nogmaals een boodschap van pijn en lijden naar de mensheid; een monster dat dreigt de vrede te verslinden, de democratie, de rust en harmonie van de wereld.

Amper twee dagen geleden beleefden alle Orthodoxen in België, bijgekomen rond mijzelf, tijdens onze Eucharistische Samenkomst de ware Triomf van de Orthodoxie. Wij, geestelijken en volk, waren één met God. Onze verschillende culturen hinderden ons niet. Onze verschillende talen hinderden ons niet. We spraken allemaal de taal van de liefde. We beleefden de eenheid en harmonie onder ons.

Vandaag worden we geroepen om een bittere strijd te voeren. Een getuigenis te meer. Wij, Orthodoxe broeders en zusters in België, zijn geroepen om de handen te verenigen, om onze harten te verenigen. Zonder onderscheid. Zonder voorbehoud of aarzelingen. Tegen geweld en barbarij. Tegen angst en pijn.

We roepen de hele wereld op, christelijk of niet, om een schild te vormen tegen het terrorisme. Laat ons één lichaam worden tegen de maalstroom van lijden die de planeet beheerst. In de oorlog die het terrorisme tegen Europa voert, moeten wij boodschappers van vrede worden.

Als Metropoliet en herder, als voorzitter van de Orthodoxe Bisschoppenconferentie van de Benelux (OBB-CEOB), en als Vertegenwoordiger van alle Orthodoxen in België bij de overheid, roep ik alle leiders van de erediensten van België op om onze stemmen te verenigen, onze krachten te verenigen tegen de boosaardigheid en het geweld. Ik roep alle leiders van de erediensten in België op om elke vorm van terrorisme te veroordelen, en aan onze getroffen broeders en zusters onze eigen betuiging van troost en medeleven aan te bieden.

Op deze kritische ogenblikken zijn er geen onderscheid of conflicten. Verenigd, bieden wij, leiders van de erediensten in dit land, onze bijstand aan ons gekwetst volk aan. Bij de gebeurtenissen die we beleven, kunnen we niet werkloos blijven of louter toeschouwers. Onze plaats is bij ons volk; met onze liefde en onze eenheid, ter ondersteuning van de slachtoffers en hun families, met troost voor onze geterroriseerde mensen.

Mogen de gebeurtenissen die we vandaag in de stad Brussel hebben beleefd, de laatste uitdrukkingen zijn van de laatste uitbarsting van angst en pijn in onze wereld. Want we verdienen een betere wereld!