Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

INTERORTHODOXE GODDELIJKE LITURGIE TE ROTTERDAM

Op zondag 10 april 2016 vierde Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg (zoals elk jaar op de 5e Zondag van de Vasten) een Interorthodoxe Goddelijke Liturgie in de Heilige Nikolaaskathedraal te Rotterdam, samen met Hunne Excellenties Bisschop Pétros van Tróas (Oecumenisch Patriarchaat), Aartsbisschop Simon (Patriarchaat van Moskou), Bisschop Maxim (hiërarch in Amerika van het Patriarchaat van Servië), en Bisschop Dositeos (Patriarchaat van Georgië).

Verder vierden de Zeer Eerwaarde Heren Protopresbyter Ioánnis Lýkos, Oikonomos Dr. Konstantínos Kenanídis, en v. Josef Moes, de Zeer Vrome Aartsdiaken Athanásios Toparlákis, Diaken Barnabas Genbrugge uit het Heilig Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg, de Z.E.H. v. Basilios Khamis (Patriarchaat van Antiochië), de Z.E.H. Protopresbyter Grigory Krasnotsvetov, Protopresbyter Anton Du Pau, Priester Hildo Bos, de Z.V. Diaken Joan Lena (Patriarchaat van Moskou), de Z.E.H. Aartspriester Slavisa Sanjić, en de Z.V. diaken Donald Podkrajać (Patriarchaat van Servië) met hen samen. De Z.E.H. Priester Ioánnis Psomás, hulppriester van de kerk, en de Z.V. diakens Filádelfos Kafalís en Rafaël Kommers waren in gebed verenigd aanwezig.

De Goddelijke Liturgie werd opgeluisterd door de stemmen en prachtige uitvoering van de gezangen door het Byzantijnse koor van de Kathedraal van Rotterdam, een Arabischtalig, een Slavischtalig, een Roemeens en Nederlandstalig koor.

De homilie werd in het Nederlands uitgesproken door de Z.E.H. Priester Hildo Bos, die een vergelijking trok tussen de marathon, die diezelfde dag in de stad Rotterdam werd gelopen, en de strijd van de christenen tijdens de Grote Vasten. Tijdens zijn toespraak wees hij er voorts op dat de Kerk de geestelijkheid is die met de leken eucharistisch verenigd is rond de Bisschop, om zodoende het Lichaam van onze Heer Jezus Christus te vormen in de wereld. Hij benadrukte ook het gegeven dat christenen van verschillende afkomst en tradities, ongeacht hun aardse zorgen, samen vierden, zo deel namen aan de eeuwige goederen, en gehoor gaven aan de uitspraken van de Heilige Johannes van de Ladder (Klímakos).

Op het einde van de Goddelijke Liturgie bedankte Zijne Eminentie de voornaamste Metropoliet Athenagoras de eerbiedwaardige hiërarchen, evenals de overige geestelijken, voor hun deelname aan deze Bisschoppelijke Co-Liturgie. Hij benadrukte het belang van de eenheid van de orthodoxen, vooral in deze moeilijke dagen die de wereld doormaakt, en kenschetste die eenheid als een voorbode van de eenheid op het toekomstig samen te roepen Heilige en Groot Concilie.

Tot slot werd een receptie gehouden in een zaal in de buurt van de kerk.