Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

GEZAMENLIJKE OPROEP VOOR EEN VRIJE EN RESPECTVOLLE SAMENLEVING

De vertegenwoordigers van de erkende levensbeschouwingen, met onder meer Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, namens de Orthodoxe Kerk, hadden vanmorgen een ontmoeting met Premier Charles Michel en minister van Justitie Koen Geens. De eerste minister sprak de wens uit dat dit interlevensbeschouwelijke overleg, naar het voorbeeld van onze buurlanden, een permanent karakter zou krijgen. Na de terreuraanslagen in Brussel op 22 maart wilden de federale regering en alle erkende levensbeschouwingen in ons land nogmaals hun blijvende engagement in de strijd tegen haat, extremisme en gewelddadig radicalisme opnieuw bevestigen met een gezamenlijke oproep. Die opent met het betuigen van medeleven aan de slachtoffers, hun familie en nabestaanden. Heel wat slachtoffers van de aanslagen liggen overigens nog altijd in het ziekenhuis. De ondertekenaars feliciteren iedereen – medische teams, brandweer en politie – voor het uitstekende werk dat ze geleverd hebben.

De oproep herinnert nadrukkelijk aan de basisprincipes van onze samenleving. Over deze principes, zoals de scheiding van Kerk en staat, de vrijheid van meningsuiting, de strijd tegen discriminaties, de vrijheid om te geloven en om niet te geloven, maar ook de onontbeerlijke gelijkheid tussen mannen en vrouwen, kan niet worden onderhandeld. Vandaag niet. Morgen niet.

België is een open, tolerant en gastvrij land, onderstrepen de ondertekenaars. En daar is geen plaats voor terrorisme, integrisme, radicalisme en het prediken van haat. Meer dan ooit mogen we niet in de val lopen die de terroristen voor ons hebben gespannen, want ze willen, tweedracht zaaien onder onze burgers. We moeten elke vorm van veralgemening en polarisatie vermijden. We zijn fier op onze waarden.

De ondertekenaars pleiten voor een vrije samenleving waarin iedereen zijn/haar plaats kan vinden en gerespecteerd wordt zoals hij of zij is. En elk individu respecteren betekent ook iedereen de vrijheid garanderen om te geloven of niet te geloven. Elke burger heeft het recht op een gelijkwaardige behandeling.

Wat wij willen is onaantastbaar: wij zullen gemeenschappelijke waarden blijven verdedigen en uitdragen. Het radicalisme moet onophoudelijk en ondubbelzinnig worden bestreden, besluit de oproep. Meer dan ooit moet de staat de veiligheid van elke burger en zijn vrijheid om zijn overtuigingen uit te drukken, verdedigen met respect voor de democratie en de rechtsstaat.