Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

EERSTE GODDELIJKE LITURGIE IN DE PAS VERWORVEN KERK VAN DE ORTHODOXE PAROCHIE VAN DE HEILIGE KATERINA TE ZAANDAM (AMSTERDAM)

 De visie van de Metropoliet doet na twee eeuwen de parochie van de Heilige Katerina in de regio Amsterdam herleven.

Op zaterdag 3 september 2016 werd met grootse luister de eerste Goddelijke Liturgie gevierd in de pas verworven kerk van de Heilige Katerina te Amsterdam.

Na ongeveer twee eeuwen is de orthodoxe parochie, die toen gesticht werd door handelaars uit Smyrna en andere Grieken uit Chios en Thessaloníki, opnieuw volledig actief.

De Bisschoppelijke Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, samen met geestelijken uit Nederland en België. Iets voor het einde van de Goddelijke Eucharistie werd de aan het milieu gewijde Encycliek van Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch voor het begin van het Indict voorgelezen in het Grieks en in het Nederlands.

Na het einde van de Goddelijke Liturgie bedankte de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg iedereen voor hun aanwezigheid op deze grote en zeer belangrijke dag voor de orthodoxe gemeenschap in Nederland, maar ook voor het hele Heilig Aartsbisdom.

Hij bedankte eveneens de Rector, de E.H. Priester Aléxandros Koufoudákis.

Hij benadrukte de moeilijkheden die bij het verwerven van bouwgeheel opdoken, en dat er nog een grote behoefte is aan financiële steun voor de afbetaling en renovatie van het gebouw, dat verworven is met een lening. Er is ook nog nood aan gelovigen die vrijwillig willen meewerken om de noden van de kerk te lenigen.

Vervolgens dankte Zijne Eminentie de decaan van het Heilige Vladimirs Orthodox Theologisch Seminarie (SVOTS) bij New York, v. John Behr, die zich te Amsterdam bevond als professor orthodoxe theologie aan de Vrije Universiteit van de stad, evenals v. Michaël Bakker, vertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe Heilige Nikolaasparochie. Hij vergat uiteraard niet om dhr. Alexandrídis te bedanken, die hier jarenlang streed voor de doorstart van de parochie in de regio, net als alle leden van de kerkraad. Tot slot nodigde hij alle jongeren uit om in de orthodoxe kerk ter kerke te gaan, en deel te nemen aan de jongerenbijeenkomst van 7 tot 9 oktober aanstaande.

Er moet worden vermeld dat het kerkgebouw voorheen een protestantse kerk was die zich in de historische stad Zaandam bevindt (ten noorden van de stad Amsterdam) en gebouwd werd in 1906. Ze werd ontworpen door Jan Jansonius en is van grote waarde wegens de architectuur met art nouveau-kenmerken. Naast de kerk bevinden zich een priesterwoning en een parochiezaal.

Nadien volgde een receptie in die parochiezaal.

De Grieks-orthodoxen hebben nu hun eigen kerk, én een priester in Amsterdam!