Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

FEEST VAN DE GEBOORTE VAN DE MOEDER GODS IN HET KLOOSTER TE ASTEN (N.-BRABANT)

In aanwezigheid van vele gelovigen en geestelijken werd op zaterdag 10 september 2016 de Bisschoppelijke Goddelijke Liturgie gevierd voor het Feest van de Geboorte van de Moeder Gods in het gelijknamige klooster te Asten in Noord-Brabant (Nederland). Onder andere vijf bussen brachten gelovigen uit het gehele diocees van het Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg, evenals uit het naburige Duitsland, om de Hoogdag samen te vieren.

De feestelijke Goddelijke Liturgie werd met godsvrucht en eenvoud voorgegaan door Zijne Eminentie, Herder-Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, samen met geestelijken van het Heilig Aartsbisdom, in het tot de nok met gelovige bedevaarders gevulde katholikon (hoofdkerk) van het Heilig Klooster. De homilie werd verzorgd door Zijne Eminentie de Metropoliet, die verwees naar de theologie van het feest, en naar de uitgesproken aanwezigheid van de Alheilige Moeder Gods in het leven van de christenen.

Hij haalde in het bijzonder het volgende aan: “de Moeder Gods is de ark die door de geboorte van de Heer de wereld redde door de golven van de zonde te bedaren. De Moeder Gods is vurig maar, net als het brandend braambos, verbrandt ze niet. Zoals Jakob de einden van de ladder heeft gezien die de hemel met de aarde verbinden, en engelen op en neer zag gaan, zo heeft Onze Alheilige Vrouwe verenigd wat voordien gescheiden was. Ze nam God en mens in haar schoot op en werd voor God, die onze krachteloze desem opnam, een ladder om tot ons af te dalen. Ze verenigde zich ook met Hem, wat maakte dat de menselijke geest God kan zien“.

Vervolgens stelde hij de nieuwe Abdis Johanna voor aan de kerkgangers, en feliciteerde hij de hele zustergemeenschap.

Vooraleer te eindigen, vierde Zijne Eminentie de Metropoliet de gebruikelijke broodwijding.

Na het “Door de gebeden” vierde Metropoliet Athenagoras van België, in aanwezigheid van alle kloosterlingen en bedevaarders, een Trisagion bij het graf van Abdis Maria, zaliger gedachtenis.

Tot slot volgde een receptie voor alle bedevaarders.