Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

DOXOLOGIE IN DE KATHEDRAAL TE BRUSSEL WEGENS DE HERDENKING VAN DE 28e OKTOBER 1940

Met grootse statigheid werd op zondag 30 oktober in de Heilige Aartsengelenkathedraal te Brussel de Doxologie gevierd voor de Griekse nationale feestdag van 28 oktober. De Goddelijke Liturgie werd voorgegaan door Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Exarch van Nederland en Luxemburg, omringd door geestelijken van het Heilig Aartsbisdom, in aanwezigheid van Zijne Eminentie Metropoliet Athanásios van Acháia, Mevr. Elefthería Galathianáki, Ambassadeur van Griekenland in België, hooggeplaatse militairen uit Griekenland en Cyprus, Dhr. Antónios Grívas, Ambassadeur van Cyprus, Dhr. Papastávros, Ambassadeur en permanente Griekse vertegenwoordiger van Griekenland, en een menigte gelovigen.

Tijdens de Goddelijke Liturgie werd de encycliek voorgelezen van Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeos, voor de 25 jaar sinds zijn verkiezing tot de Oecumenische Troon, terwijl Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras op het einde van de Goddelijke Liturgie verwees naar de historische gebeurtenissen achter de Griekse nationale feestdag.

Vervolgens nam Mevr. Elefthería Galathianáki het woord, waarbij ze de boodschap van de Griekse nationale feestdag van 28 oktober overbracht. Daarna werd de officiële boodschap voorgelezen door een leraar van de Griekse school. Daarin werd verwezen naar de historische gebeurtenissen en strijd van die periode, en de moed van de Grieken onderstreept. Tot slot werd door alle kerkgangers het Griekse volkslied gezongen, evenals het volkslied van het gastvrije land België.

Nadien volgde een gedachtenisdienst en werd een krans neergelegd op een begraafplaats van de stad, waar drie Griekse soldaten werden begraven.