Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

DE METROPOLIET VAN BELGIË BIJ DE GROOTSE HEILIG BLOEDPROCESSIE TE BRUGGE

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg woonde op donderdagmiddag 25 mei 2017 de grootse processie bij te Brugge, vergezeld door Aartsdiaken Filádelfos Kafalís.

Naar aloud gebruik trok de processie van het Heilig Bloed op Hemelvaartsdonderdag door de straten en stegen van de middeleeuwse stad in Vlaanderen, in Noord-West-België.

Volgens de rooms-katholieke traditie werd het “Heilig Bloed”, een bebloed doek, na de Tweede Kruistocht in 1150 door graaf Diederik van de Elzas aan de Stad Brugge geschonken. Sinds 1256 dragen de stadsbestuurders, geestelijken en leken de reliek op de eerste maandag van mei in processie rond, wat later verschoof naar de donderdag van Hemelvaart, omdat dat een vrije dag is.

Doordat de reliek bewaard wordt in Constantinopolitaans bergkristal, de processie pas uitging nadat graaf Boudewijn van Vlaanderen en Henegouwen tot Latijns keizer van Constantinopel was benoemd, en omdat er in het geplunderde Boukoleonpaleis een reliek werd bewaard van bloed dat uit een Christusikoon in Antiochië was gevloeid, wordt nu aangenomen dat het om die laatste reliek gaat.

De processie vertrekt van de Heilige Bloedkapel, trekt door de hele stad, waarbij scènes worden uitgebeeld uit het leven van Christus, en eindigt op de Burg, voor het stadhuis, waar de rooms-katholieke bisschop het volk zegent met de reliekhouder.

Zijne Eminentie de Metropoliet van België nam in antwoord op de beleefde uitnodiging door de rooms-katholieke bisschop van Brugge deel aan de feestelijkheden, waaronder een feestmaal op het bisdom, enerzijds voor de levendige aanwezigheid van de orthodoxie op deze belangrijke gebeurtenis voor de stad Brugge, en anderzijds voor het voortzetten van de goede banden met de plaatselijke rooms-katholieke kerk, dit voor het welzijn van de orthodoxen in de streek. De Metropoliet van België is de stichter van de Orthodoxe Parochie van de HH. Konstantijn en Helena te Brugge, en diende er als eerste rector.

Procession of the Holy Blood in Bruges