Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Heilige Feest van de Heilige Katerina in de hoofdstad van Nederland

Het jaarlijkse gedachtenis van de Heilige Katerina werd met vreugde geëerd door de parochie in de hoofdstad van Nederland die gewijd is aan dezelfde Grootmartelares.

De historische orthodoxe parochie van Amsterdam werd halverwege de 17de eeuw gesticht door handelaars van Smyrna en Klein-Azië die zich in het gebied vestigden. Na een onderbreking in haar bestaan werd ze in de afgelopen jaren heropgebouwd en sinds september 2016 wordt de Goddelijke Liturgie er gevierd in een nieuw kerkgebouw, dat werd aangekocht door de Metropoliet van België voor de behoeften van de parochie. Deze kerk van de Heilige Katerina, bevindt zich in een mooie en charmante buitenwijk van Amsterdam en is de trots van het aartsbisdom, dat zich met de hulp van de Heilige inzet voor de afbetaling en de voltooiing van de herstellingswerken.

Op zaterdag 25 november werden de feestelijke Metten en de Goddelijke Liturgie gevierd, voorgegaan door de Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, Monseigneur Athenagoras, bijgestaan door priesters uit de overige parochies van Nederland.

De hymnen van de viering werden met Byzantijnse verhevenheid uitgevoerd door de voorzangers van de parochie alsook door voorzangers afkomstig uit België en Duitsland, zingend in het Grieks en het Nederlands.

Het goddelijke woord verkondigd door Metropoliet Athenagoras verwees naar het leven en de marteldood van de Grootmartelaar Katerina en hoe het onwankelbare geloof van de Heilige een gezond voorbeeld vormt voor de hedendaagse mens.

“De Heilige Katerina is een voorbeeld voor onze jongeren vandaag. Zij hield van kennis en onderwijs, was begiftigd met alle goede dingen van God, maar bleef standvastig in haar geloof in Christus, ondanks de uitdagingen en moeilijkheden die zij meemaakte in de jaren dat zij leefde”, benadrukte Zijne Eminentie onder andere.

Na de afloop van de Goddelijke Liturgie volgde een rijkelijke receptie in de aangrenzende evenementenhal van de kerk, waar in een familiale sfeer, en onder begeleid van traditionele instrumenten, de aanwezigen kerstliederen en traditionele liederen uit Griekenland luisterden en zongen.