Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Metropolitan Athenagoras of Belgium: Voor de Grieken zijn Geloof en Vaderland onlosmakelijk en onafscheidelijk!

Met luister werd in het Aartsbisdom van België het Grote Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods gevierd, samen met de verjaardag van de onafhankelijkheid van Griekenland.

Op vrijdag 23 maart werd de dienst van de Hymne van de Akathist  gevierd in de kerk van de Boodschap aan de Moeder Gods in Utrecht (Nederland) in aanwezigheid van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, ‘s anderendaags zaterdag 24 maart gevolgd  door de Pontificale Goddelijke Liturgie als deel van de festiviteiten rond  het jaarlijkse parochiefeest.

Op zondag 25 maart ging Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België in de Kathedraal van de Aartsengelen in Brussel voor in de Goddelijke Liturgie. Hij verwees er naar het grote Feest van de Boodschap aan de Moeder Gods, maar ook naar de herdenking van het begin van de Griekse revolutie van 1821.

” Vandaag wordt het Mysterie van voor alle tijden geopenbaard, het plan van de goddelijke verlossing begint, de aartsengel Gabriël daalt neer op de kleine stad van Nazareth om het meisje te ontmoeten dat gekozen was sinds het begin der tijden om God zelf in haar schoot te ontvangen… Maar de vreugde van de Boodschap aan de Maagd wordt groots voor de Orthodoxie van de Grieken. Die dag hebben inderdaad God en de geschiedenis ervoor gekozen om de bevrijdingsstrijd van een lange periode van onderdrukking aan te vatten… Met als standaard de icoon van de Alheilige en op de lippen de hymne van de Akathist, zijn onze voorouders twee eeuwen geleden een gevecht buiten alle logica begonnen voor het heilige Geloof in Christus en de vrijheid van het vaderland … dubbel feest vandaag voor Orthodox Griekenland, dubbel feest van de Boodschap van de redding … .. Laten we geen antwoorden zoeken om erachter te komen wie de opstandelingen echt hielpen in hun gevecht om de bevrijding van de pijn van de slavernij. Het waren geen politieke partijen, noch buitenlandse mogendheden, maar de Moeder Gods, de Onoverwinnelijke Generaal, die de strijd aanvoerde, en die altijd aanwezig zal zijn als dat nodig is, om te helpen en te steunen wanneer het volk  vecht voor zijn waarden en idealen …. Voor de Grieken zijn het Geloof in Christus en de liefde voor het Vaderland de fundamenten, onafscheidelijke banden, onfeilbaar,” zei de Metropoliet van België onder andere.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie werd het officiële Te Deum voor de Nationale Feestdag gevierd en de dienst eindigde met de toespraak van Hare Excellentie de ambassadeur van Griekenland in België, mevrouw Eleftheria Galathianaki.

Onder de aanwezigen bevonden zich Zijne Eminentie  Metropoliet Athanasios van Achaias, directeur van het Bureau van de Kerk van Griekenland bij de Europese Gemeenschap, het hoofd van de Permanente Vertegenwoordiging van Griekenland bij de EU Zijne Excellentie de Ambassadeur Andreas Papastavrou, Griekse diplomaten in België, leden van de Militaire Vertegenwoordiging van Griekenland bij de NAVO onder leiding van General Nikolaos Zakhariadis, leden van de Griekse Gemeenschap en Verenigingen van Brussel, kinderen van de Griekse scholen, en een groot aantal gelovigen.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar