Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Pascha van de Heer in het centrum van Europa

Met luister en eerbied werd in het centrum van Europa het Feest der Feesten en de Plechtigheid der Plechtigheden, het Pascha der gelovigen gevierd.

Zowel in de stad Brussel als in de provincies van het Aartsbisdom van België en Exarchaat van Nederland en Luxemburg, gingen orthodoxe christenen tijdens de Grote Week van de Passie en de Verrijzenis van Christus en tijdens Vernieuwingsweek in grote getale naar de kerken.

Tijdens de eerste dagen van de Grote Week bevond Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België zich in de kerken van de stad Brussel, waar hij de gelegenheid had de parochianen te ontmoeten en hen zijn wensen en zegen over te brengen voor het grote Feest van Pasen.

Op Grote Woensdag vierde Zijne Eminentie de laatste Liturgie van de Voorafgewijde Gaven in het Klooster van de Geboorte van de Moeder van God in Asten (Nederland), en ’s middags het Sacrament van Zegening van de Olie.

Daarna heeft Zijne Eminentie zich gericht op de Orthodoxe Kathedraal van de Heilige Aartsengelen Michaël en Gabriël, waar hij de Goddelijke Liturgie van Grote Donderdag vierde, en vanaf de troon voorzat bij de ceremonies van de Passievespers van de donderdagavond, de Koninklijke Uren van vrijdagochtend, Vespers van de Afneming van het Kruis in de namiddag en de dienst van de Graflegging van de vrijdagavond met processie in het centrum van de stad, net zoals er nog processies gehouden in de hoofdstad, waar toelating was verleend.

Op de ochtend van de Grote Zaterdag in de kathedraal, hoorde men het “God is Opgestaan – Anasta o Theos” weerklinken, waarna men de Goddelijke Liturgie kon mee beleven, om ten slotte uit te monden in de viering van de Goddelijke Liturgie van Pasen in het midden van de nacht. In de loop der Opstandingsmetten werd de feestelijke boodschap van Metropoliet Athenagoras gelezen, met zijn wensen voor gezegende Paasdagen, terwijl na de evangelieperikoop van de Liturgie de Patriarchale encycliek van Pasen werd gelezen.

Op Paaszondag werden in de kathedraal de Grote Vespers van de Liefde gevierd, waarin Brusselse geestelijken en gelovigen onder leiding van Metropoliet Athenagoras de Evangelieperikoop van de dag in verschillende talen voorlazen. Aan het einde van de dienst werden wensen uitgewisseld en eieren als een zegening uitgedeeld.

Op Paasdinsdag werd het patroonsfeest van HH. Raphael, Nicolas en Irene gevierd in Houthalen in de provincie Limburg. Op zaterdag van de Vernieuwingsweek, was het de beurt aan de parochie van Namen die eveneens de drie Nieuwe Martelaren herdenkt.

Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg en de geestelijkheid wensen u vele levensjaren met de genade en de vreugde van de verrezen Christus.

Moge de boodschap van vrede en liefde, de boodschap die de verrezen Heer aan zijn leerlingen gaf ​​realiteit worden in onze hedendaagse wereld die lijdt en wordt geteisterd door oorlog en belangenconflicten.

Christus is Verrezen! Hij is waarlijk Verrezen! Vrede aan iedereen!

Patronal Feast Of The Orthodox Parish Of Namur (14.04.2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Patronal Feast Of The Orthodox Parish Of Houthalen (10.04.2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Easter Vespers In The Brussels Orthodox Cathedral (8.4.2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Easter Night In Our Cathedral 2018 (7-8/4/2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Service Of Epitaphios In Our Brussels Orthodox Cathedral (6.4.2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar

Martins Of Great Friday In Our Brussels Orthodox Cathedral (5.4.2018)

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar