Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Diakenwijding en benoeming van de nieuwe Bisschoppelijke Vicaris voor Nederland

Op zaterdag 21 april 2018 ging Monseigneur Athenagoras, Metropoliet van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, voor in de Goddelijke Liturgie in de parochie van Heilige Nektarios te Eindhoven in Nederland.

Tijdens de Goddelijke Liturgie werd de heer Silouan Madema tot diaken gewijd. De nieuwe diaken is gehuwd, van Nederlandse afkomst, opgevoed door heterodoxe maar vrome ouders Op jonge leeftijd werd hij Orthodox en koos voor het beroep van iconenschilder. Vandaag, in zijn 62stelevensjaar, besloot hij te luisteren naar de stem van God en de rangen van de geestelijkheid te vervoegen, met de bedoeling om binnen enkele maanden de tweede graad van het priesterschap te ontvangen, en dan te dienen in het vrouwelijke Klooster van de Geboorte van de Moeder Gods in Asten in Nederland.

Metropoliet Athenagoras had het in zijn korte toespraak over de glorie van de gave van het priesterschap en de grote verantwoordelijkheid van de gelovige die reageert op de roep van God, en de Kerk binnentreedt als bedienaar en ontvanger van de Genade.

Aan het einde van de Goddelijke Liturgie werd de  drie-jarige gedachtenis gevierd van de stichter van de parochie en vooraanstaande geestelijke van het aartsbisdom van België, vader Silouan, die zijn leven en zijn dienst gewijd heeft aan het pastorale en missionaire werk voor de gelovigen die Orthodox geworden zijn, en die  de basis vormen van de parochianen in de Benelux.

Tegelijkertijd is vader Ioannis Psomas, rector van de Kathedraal van de H. Nikolaas in Rotterdam, verheven tot de rang van Protopresbyter (Aartspriester). Hij zal de taak van Bisschoppelijk Vicaris van Nederland op zich nemen.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar