Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

God ontmoeten, de andere ontmoeten

Op dinsdag 1 mei 2018 organiseerde het Aartsbisdom van België de traditionele bijeenkomst voor de geestelijken en de jeugd.

In een idyllische locatie, in de buurt van de stad Gent, waar de lente en de natuur de sfeer verlichtten, hadden de geestelijken van de drie Benelux-landen en jonge parochianen van verschillende leeftijden de gelegenheid elkaar te ontmoeten om er te bidden, te communiceren en enkele uren samen door te brengen, en er hun vreugde, gedachten en zorgen over kwesties van gemeenschappelijk belang te delen.

Het evenement begon met een Goddelijke Liturgie waarin Monseigneur Athenagoras, Metropoliet van België en exarch van Nederland en Luxemburg voorging. Tijdens de Liturgie zongen jongeren in verscheidene talen.

De secretaris van de Commissie Jeugd van het Aartsbisdom van België, vader Cyprian Popescu, gaf in zijn homilie in een korte inleiding over het thema van de dag: “God ontmoeten, de andere ontmoeten”.

Daarna volgde een koffiepauze en een wandeling in de bosrijke omgeving, en tijdens de middag konden de deelnemers samen lunchen. Deze activiteiten gaven gelegenheid tot interactie en nadere kennismaking.

Na de maaltijd werden de jongeren verdeeld in werkgroepen volgens taal, waarin besproken werd, onder leiding van enkele priesters, dat het belang van het onderwerp van de conferentie om een bijkomende datum vraagt. Het was een vruchtbare dialoog met interessante standpunten over interpersoonlijke relaties, eenzaamheid en psychologische problemen die onze maatschappij teisteren, en over hoe de moderne mens God kan zien doorheen de liefde van zijn medemens.

Onder leiding van Mgr Athenagoras hielden de geestelijken van het Aartsbisdom hun eigen workshop. Het thema was de pastorale hulpverlening aan jongeren, en de geestelijkheid verantwoordelijk voor het onderhouden en het dicht bij de gewoonten en tradities van het geloof houden van jonge mensen, tegen de uitdagingen van vandaag in.

Op het einde werd een algemeen overzicht gegeven van wat besproken was in de werkgroepen, en gaf Zijne Eminentie een algemene conclusie van de workshops, waarin hij priesters en jongeren dankte om nogmaals te reageren op de uitnodiging, evenals de geestelijken die betrokken zijn bij de Commissie voor de Jeugd en zorgden voor de perfecte organisatie van het evenement.

Tot slot werd aan de jongeren afspraak gegeven voor de volgende driedaagse bijeenkomst, die zal doorgaan van 26 – 28.10.2018.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar