Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Metropoliet Athenagoras van België neemt deel aan het 9e Internationaal Symposium over Ecologie van het Oecumenisch Patriarchaat

Spetsai Eiland 5-8 juni 2018

Tijdens een speciale ceremonie verklaarde Zijne alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeus op dinsdagnamiddag 5 juni 2018 het 9de Internationale Symposium over de Ecologie in het Akropolis Museum voor geopend. De werkzaamheden van het symposium dat de titel kreeg: “Naar een groener Attica: Laat ons de planeet behouden en haar bevolking beschermen,” begonnen op de eilanden Spetses en Hydra, en bereikten hun einddoel op 8 juni op de weg naar Athene. Tijdens dit driedaagse symposium spraken bijna 200 vertegenwoordigers van Kerken en religies, gerenommeerde wetenschappers, politici en zakenmensen, activisten en journalisten uit de hele wereld over de dwingende milieuproblemen in de regio en bestudeerden ze de onderlinge afhankelijkheid tussen ecologie en economie, met name in de context van de maatschappelijke en ecologische uitdagingen, zowel in Griekenland als internationaal.

In zijn Engelse toespraak benadrukte de Oecumenische Patriarch onder meer:

“Het behoud en de bescherming van de natuurlijke omgeving enerzijds, en daarnaast het respect en de verleende diensten aan onze naaste vormen de twee zijden van dezelfde medaille … We worden allemaal geroepen om te onderzoeken, maar ook om ons consumentengedrag te veranderen en samen te leren handelen voor het welzijn van onze planeet en haar bewoners …. We moeten een antwoord bieden aan de ecologische crisis, op basis van gezamenlijke actie, tegelijkertijd ter verdediging van de zaak van een leefbare planeet en van sociale rechtvaardigheid voor de mensheid, als een heilig erfgoed voor alle mensen, en vooral voor onze kinderen. “

Bij het begin van het symposium werd overgegaan tot lezing van de ingezonden berichten van de Aartsbisschop van Athene en geheel Griekenland, de Paus van Rome, de Anglicaanse Aartsbisschop van Canterbury en internationale organisaties die zich inzetten voor de bescherming van het milieu en voor de bevordering van de dialoog tussen religies en culturen.

Tijdens de tweede sessie stonden de klimaatverandering, de wetenschappelijke basis en de gevolgen ervan – nu al manifest aanwezig en van invloed op kleine of grote schaal in verschillende regio’s van de wereld – in het middelpunt van de discussie. Onder de sprekers bevonden zich Patricia Espinosa, secretaris-generaal van de Conventie van de Verenigde Naties inzake de Klimaatverandering, en academicus Christos Zerephos, Commissaris van het Centrum voor Physisch Onderzoek van de atmosfeer en klimatologie van de Academie van Athene.

Sprekers, gerenommeerde universiteitsprofessoren, en deelnemers bespraken ook de mogelijkheden van een sociaal rechtvaardige en duurzame economie vanuit ecologisch standpunt. Er werd onder meer onderstreept dat de grootste uitdaging erin bestond om te gaan met de oorzaken en gevolgen van de klimaatverandering, evenals de goedkeuring van eerlijker vormen van sociaaleconomische ontwikkeling. De noodzaak om ons te bevrijden van fossiele energie werd eveneens benadrukt.

De deelnemers aan het symposium richtten zich ook op de hedendaagse maatschappelijke problemen: armoede, migratie, oorlogen en het probleem van de vluchtelingen, en hun impact op onze strijd om Gods schepping te behouden.

Aan de toegangspoort tot het oude klooster van de heilige Nikolaas, vandaag de kathedraal van het eiland, werd Zijne Alheiligheid officieel ontvangen, en werd het Te Deum gezongen door Metropoliet Ephraim van Hydra , Spetsai en Aegina, omringd door geestelijkheid en lokale autoriteiten, in aanwezigheid van een menigte gelovigen.

De metropoliet van Hydra zei: “Met u heeft het Oecumenisch Patriarchaat zich dynamisch op het internationale toneel gevestigd en is het geprojecteerd op het firmament van de naties. U hebt aangetoond dat de instelling geen politieke macht nodig heeft om van een ​​internationale reputatie en een oecumenische invloed te genieten …. “

De voorzitter van de plaatselijke gemeenteraad, de heer Spyridon Phardelos, ging daarop over tot het lezen van een verslag waarin Zijne Alheiligheid de Oecumenische Patriarch verheven werd tot de rang van “ereburger van de historische stad van Spetses.”

Tijdens het symposium liet Zijne Alheiligheid, bij wijze van symbool, twee kleine haviken vrij, die verzorgd waren door de kring Anima na gewond te zijn geraakt door een auto.

De Oecumenische Patriarch heeft niet nagelaten zijn vaderlijke aanmoediging uit te spreken voor de studenten geconfronteerd met de ontberingen van hun eindexamen, en zijn zegen aan het Griekse volk.

Het gevolg van Zijne Alheiligheid was samengesteld uit Zijne Eminentie Metropoliet van Pergamon Ioannis Géron, Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België, Zijne Eminentie Metropoliet Maximos van Sylivrie, Groot-aartsdiaken Theodoros, journalist Nikolaos Manginas en secretaris Mr. Petros Bazgarlo.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar