Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Bijeenkomst van de Voorbereidende Commissie voor de Officiële Theologische Dialoog tussen de Orthodoxe Kerk en de Anglicaanse Gemeenschap in Halki

De vergaderingen van de Voorbereidende Commissie voor de Officiële Theologische Dialoog tussen de Orthodoxe Kerk en de Anglicaanse Gemeenschap vond plaats op 20 en 21 juni 2018 in het Theologisch Instituut van Halki

De Commissie heeft zich gebogen over twee documenten ter analyse, correctie en goedkeuring door de Plenaire Zitting van de betreffend Commissie voor de Dialoog, in oktober van dit jaar op het eiland Cyprus.

Het eerste document verwijst naar het thema ecologie, de problemen en de behoeften van het milieu die tegenwoordig bestaan. Beide partijen hebben ten gronde onderwerpen besproken  die de wereld en het milieu verontrusten, om aldus in staat te zijn om samen met convergerende theologische standpunten en adviezen met betrekking tot de ecologische crisis naar buiten te treden.

De tweede document betreft de manier voor de mens om het leven te verlaten en euthanasie. Binnen dit overleg werden vragen en interessante opvattingen over dit hot-topic van de bio-ethiek gedeeld, één van de vele gevoelige onderwerpen die betrekking hebben op de pastorale zorg voor zowel orthodoxe als anglicanen.

Binnen het kader van hun werk, werden de leden van de commissie op 21 juni ’s middags ontvangen op de zetel van het Oecumenisch Patriarchaat van de Fanar door Zijne Alheiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeus.

De Oecumenische Patriarch, die de deelnemers aan het voorbereidend comité verwelkomde, uitte zijn tevredenheid over de voortgang van de theologische dialoog tussen de orthodoxen en anglicanen, en wenste hen veel succes met de werkzaamheden van  de Algemene Vergadering in oktober 2018 in Cyprus. Na het uitwisselen van geschenken en souvenirs deelden de leden van de Commissie de Patriarchale tafel en verlieten de Fanar voor een bezoek aan de Hagia Sophia en het historische centrum van Constantinopel.

De vertegenwoordiging van de Orthodoxe Kerk bestond uit Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België en Exarch van Nederland en Luxemburg, orthodoxe co-voorzitter, vergezeld door aartsdiaken Philadelphos Kafalis en de aartspriesters Dr. George Dragas en Christos Christakis,  orthodoxe co-secretaris van de Commissie, evenals professor Filosofie van het Theologisch Instituut  van Belgrado, de heer Bogdan Lubardic.

De Anglicaanse gemeenschap werd vertegenwoordigd door aartsbisschop Richard Clarke, hoofd van de Anglicaanse Kerk van Ierland, bisschop Michael Lewis, de kanunniken Alison Joyce en John Gibaut, Anglicaanse co-secretaris, en de heer Neil Vigers .

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar