Benelux logo
Greek logo

Actualiteit

Bijeenkomst van monniken en monialen in Selbitz, Duitsland

De 37e bijeenkomst van religieuze mannen en vrouwen (EIIR) in Selnitz (Duitsland) van 4 tot 10 juli 2018 werd een groot succes.

Monniken en monialen uit verscheidene delen van Europa (België, Bulgarije, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Griekenland, Spanje, Italië, Wit-Rusland, Roemenië, Rusland, Hongarije, Oekraïne), evenals monastieke gemeenschappen van diverse christelijke denominaties woonden de bijeenkomst bij.

Opgemerkt dient dat de E.I.I.R. werd opgericht onder impuls van Metropoliet van eeuwige gedachtenis Emilianos Timiadis Silyvrie en de Spaanse Eerwaarde Priester Don Julian Hernando, om de christelijke banden dichter aan te halen en dat het voorzitterschap nu in handen is van Zijne Eminentie Metropoliet Athenagoras van België.

De visie en oorsprong van het project was, naast de officiële theologische dialoog tussen de verschillende christelijke denominaties, om een ​​gelegenheid tot ontmoeting en uitwisseling te scheppen tussen mensen die aan God toegewijd zijn, en een uitwisseling van elementen en ervaringen tot stand te brengen van de verschillende monastieke tradities van het christendom.

De 37e bijeenkomst, om de twee jaar gehouden in diverse delen van de wereld, vond dit jaar plaats in Duitsland, georganiseerd door een luthers kloosterlijk broederschap, Christusbruderschaft, in de Beierse stad Selbitz. Het broederschap werd opgericht in 1949 en telt vandaag 115 leden, die zich inzetten en werken voor de pastorale zorg van de kerk en de missionaire hulp in de regio.

Deze monastieke bijeenkomst werd verwelkomd door Zijne Heiligheid Oecumenisch Patriarch Bartholomeus met een warme boodschap via Zijne Eminentie Metropoliet Avgoustinos van Duitsland, hoofd van het aartsbisdom dat de bijeenkomst organiseerde, door Kardinaal Kurt Koch en door vertegenwoordigers van verschillende denominaties.

Het thema van de bijeenkomst was: “Jezus Christus, onze gerechtigheid. Het Godgewijde leven als de ervaring van de Genade “, een thema dat vele conferenties inspireerde die tot een verrijkende dialoog leidden. Er was vaak sprake van de materiële en geestelijke genade, maar over de zuiverheid van het hart met betrekking tot de benadering van de naaste, een zorg die de moderne wereld, en tevens ook de pastorale diaconie van de kloosters bezighoudt.  Tegelijkertijd hadden de deelnemers de mogelijkheid om de regio te bezoeken, zich te informeren over de geschiedenis, erover te communiceren en dit alles samen mee te maken.

Op zondag 8 juli werd een Orthodoxe Goddelijke liturgie gevierd door Zijne Excellentie Metropoliet Job van Telmessos, die diezelfde middag in de plenaire vergadering uitwijdde over delen van het orthodoxe monachisme en de mogelijke rol van de monastieke geest in het huidige tijdperk met al zijn noden.

Tijdens de laatste sessie, maandagnamiddag 9 juli, werden verkiezingen gehouden om nieuwe leden van het organisatiecomité te benoemen, waaronder twee orthodoxen, twee rooms-katholieken en twee protestanten. Aan orthodoxe zijde werden v. Philadelphos Kafalis, aartsdiaken van het Aartsbisdom van België, en de heer Tarassios Drytmyk, professor aan de universiteit in Oekraïne, terwijl, op uitdrukkelijk verzoek van de voltallige vergadering, Metropoliet Athenagoras het voorzitterschap blijft uitoefenen in het licht van de volgende vergadering in Zwitserland, waar de 50e verjaardag van de oprichting van het E.I.I.R zal worden gevierd.

Flickr Album Gallery Pro Powered By: Weblizar